Documentare pe paine

Saptamana trecuta a fost One World Romania, editia a 9-a si prima la care am participat. One World Romania e un festival de documentare care isi propune sa ofere „awareness pills” pe diferite teme, in general legate de drepturile omului. Am vazut in jur de 15 filme, unele foarte bune, si va recomand sa nu ratati evenimentul in anii urmatori.

De vazut daca aveti ocazia:

Robotelul de Aur (Romania, 2015) – Singurul documentar romanesc din festival si unul bun. Filmul este despre Steluta Duta, campioana nationala si europeana la box. Departe de a spune povestea lacrimogena vehiculata prin diverse emisiuni tv, documentarul reuseste sa arate (nu neaparat sa spuna) cum a fost si este viata Stelutei: copilaria si adolescenta prin case de copii si pe strazi, prietenia pastrata cu cei cu care a crescut, relatia cu antrenorul si faramele unei legaturi cu familia. Documentarul este dramatic, prin natura trecutului Stelutei, dar descoperim o persoana calda, buna si dintr-o bucata. Steluta are acum o viata decenta si este apreciata si iubita. O fata autentica, de o putere fantastica, si o poveste despre reusita care poate servi ca exemplu nu doar pentru copiii institutionalizati, ci pentru toti tinerii.

Every Face Has a Name (Suedia, 2015) – Pe 28 aprilie 1945, vapoare cu prizonieri eliberati din lagarele naziste ajungeau la Malmö, in Suedia. 60 de ani mai tarziu, cineva ia filmarile din acea zi si isi propune sa gaseasca chipurile anonime din multime. Un task aproape imposibil, care a dat cu greu roade (regizorul a gasit doi oameni in primii 2-3 ani). Dar apoi au inceput sa vina informatiile si a iesit un documentar impresionant. „De ce as cunoaste pe cineva? Nu cred ca am cum sa stiu pe cineva acolo…”, zic aproape toti, inainte sa tresara si sa arate spre ecran „Eu sunt aia! E mama! Sunt prietenele mele!”. Uimirea de a se descoperi sau de a-si revedea familia dupa zeci de ani, intr-o filmare de care nici nu stiau, este coplesitoare. „Oare eu sunt? Nu stiu cum aratam, ma tunsesera si nu aveam oglinda.” Povestile lor, celor gasiti, imprastiati acum in toate colturile lumii, sunt emotionante. In paralel, in zilele noastre, pe coasta Italiei, ajunge o alta barca, cu chipuri la fel de anonime. Storytelling at its best.

Coups de foudre (Belgia, 2014) – Nu e un awareness pill, e o lovitura in plex. Filmul e facut exclusiv din interviuri cu femei abuzate psihic si fizic, aflate acum intr-un centru, sub protectie. „Tot noi suntem dincolo de gratii”. De la cum i-au cunoscut pe barbati si totul parea minunat, pana la cum apar semnele abuzului si transformarea in cosmar. Si cum reusesc sa evadeze din izolare, rusine si auto-invinuire. E o calatorie pe care au facut-o singure si pe care o povestesc pentru ca, da, „i se poate intampla oricui, indiferent de varsta, educatie, etnie, religie”.

Dreaming of Denmark (Danemarca, 2015) – Wasi e adolescent cand ajunge in Danemarca, ca refugiat afgan. Invata daneza, se formeaza acolo, dar cererea de azil ii este refuzata in repetate randuri. La 18 ani, fata in fata cu deportarea in Kabul (perspectiva care il terifiaza), Wasi decide sa fuga in Italia si sa incerce acolo sa obtina permis de sedere in Europa. Ceea ce urmeaza este o asteptare interminabila si deprimanta. Este nevoit sa-si petreaca iarna pe strazi, bolnav si infometat. Intre timp, autoritatile nu se grabesc sa-i decida soarta. Starea psihica a lui Wasi se degradeaza vizibil, are pierderi de memorie si visul la Danemarca pare sa dispara treptat. O realitate cruda a mii de copii care ajung in fiecare an in Danemarca, in fuga de rau si cautarea de mai bine.

Mi-ar fi placut sa vad si mai multe, pentru ca fiecare film iti aduce ceva, te face un pic mai constient de lume si pune lucrurile putin cate putin in perspectiva. Unele sunt subiective, altele incearca sa prezinte cat mai multe aspecte ale unei probleme. Unele se axeaza pe o poveste, altele pe o cauza intreaga. Unele iti aduc zambetul pe buze, altele hohote de plans. Toate merita timpul nostru, pentru ca sunt, cumva, un strigat de ajutor intr-o lume tot mai ingropata in castile de la smartphone.

Alte recomandari de documentare aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
30 + 13 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.