Aseara la telejurnal am vazut cascaval

Nu, n-am vazut cascaval aseara la telejurnal, dar m-am simtit ca pe vremea cand Andries scria cantecul asta, undeva la inceputul anilor ’90. Pentru ca aseara la telejurnal, pardon, la televiziunile de stiri n-am vazut ce ar fi trebuit. Aseara am vazut televiziunile ignorand un protest important din centrul Capitalei, pentru a-i defila in fata poporului de Geoana, Antonescu si Johannis. Cateva sute de oameni erau fix in buricul Bucurestiului, de Ziua Nationala, scandand lozinci anti-comuniste, cu drapele cu o gaura in mijloc, ca la Revolutie. Cantand „mai bine golan, decat comunist” si „vino Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din oameni”. Orice preferinta politica ai fi avut, nu putea sa nu te treaca un fior, macar mic-mic, cand te uitai la ei. Si nu s-a intamplat numai in Bucuresti. Startul mitingurilor a fost dat de Timisoara, pentru ca pe seara sa iasa oameni in strada si in Iasi, Constanta, Brasov, Targoviste etc.

La o ora de maxima audienta, televiziunile principale de stiri, Realitatea TV si Antena 3, au ales sa nu dea imagini cu protestatarii. Asta in conditiile in care se dau News Alerturi pentru fiecare vrabiuta care se loveste de geamul unei masini. Un protest al catorva sute de bucuresteni nu a meritat un News Alert. Nu a meritat nici macar pomenit, acolo, 10 secunde in mijlocul programului obisnuit. Dar, vedeti voi, programul nu era cel obisnuit, era unul electoral. Iar electoratul nu a avut posibilitatea sa-si formeze o opinie, pentru ca i s-a oferit doar jumatate din realitate.

Singurele posturi care au dat imagini din Piata Universitatii, din cate stiu eu, au fost B1TV(imaginile rulau in jumatate de fereastra, in paralel cu emisiunea din momentul ala) si OTV. Iar pe Twitter aparea „Daca am ajuns sa ne uitam la OTV ca la Europa Libera e groasa”. Pai bine mai concetateni, chiar am ajuns sa ne uitam la OTV pentru o mostra de adevar? Asta e Romania la 20 de ani dupa?

Eu am aflat de proteste de pe Twitter. Apoi a inceput sa apara informatia si pe cateva situri de stiri, iar primele imagini pe net undeva la vreo doua ore de la inceperea mitingului. Dar cati dintre voi stati pe Twitter? Cati dintre voi intra seara pe un site de stiri? Si daca dintre voi, oameni ai netului, putini ajung sa afle stirea, ce sa mai vorbim de marea parte a romanilor? Aia care se informeaza doar de la televizor, ca sunt multi rau. Aia ce-au aflat?

Se comenta ca protestele ar fi fost organizate de PDL si ca ar fi o miscare de manipulare pro-Basescu. Ok, chiar si asa sa fi fost, stirea trebuia data. Si nu in jurnalul de la miezul noptii cand toate bunicutele dorm de mult, ci chiar atunci cand protestele erau in desfasurare.

Nu vorbesc aici despre a fi partinitori, de a tine cu Geoana sau Basescu, vorbesc despre informare si obiectivitate. Ca sa iei o decizie, trebuie sa stii toate variantele, toate faptele. Trebuie sa-i vezi pe Geoana si Johannis zambindu-si, dar trebuie sa vezi si ca sute de oameni au iesit in strada in toata tara. Trebuie sa stii ca s-a strigat „Jos comunismul”, la fel cum trebuie sa vezi ca guvernul propus de Geoana va fi format jumate din PSD si jumate din PNL+UDMR. Cum pot sa iau o decizie bine informata daca stiu numai jumatate din realitate?

Iar TVR-ul? Televiziunea publica careia ii dau bani in fiecare luna din propriul meu buzunar ce face? Ai crede ca are obligatia sa ma informeze impartial. Ei bine, TVR2 si-a intrerupt aseara obisnuitul program pentru a transmite imagini de la Constanta unde „presedintele Senatului Mircea Geoana” tinea un discurs electoral. Fratilor! Nu e presedintele Senatului pe 1 Decembrie 2009, e candidatul la presedintie Mircea Geoana care are nevoie de vizibilitate, iar aparitiile lui la televizor sunt reglementate de legi si timpi de antena.

Am fost intotdeauna manipulati de televiziuni. Dar finetea cu care se implica presa in campania electorala a fost inlocuita de o manipulare grobiana. Ce zic eu manipulare? Manipularea implica actiuni sofisticate. Aici e vorba de dezinformare si sugestie pe fata. La fel ca in cazul filmului „Basescu si copilul”, oamenii care iau televizorul ca principala sursa de informare nu au avut acces decat la parerea unei singure parti. Ce? Ca au dat si discursurile lui Basescu? Pai bine, daca dai 5 min din Basescu si dup-aia te apuci sa-i demontezi afirmatiile cu toate armele din dotare, in 5 ore de dezbatere, cumva undeva dispare echilibrul.

Repet. Revolta mea nu vine din simpatia pentru un candidat sau altul. Pentru ca nu-l simpatizez pe niciunul, iar candidatul meu preferat a iesit in turul I. Acum ma vad nevoita sa dau un vot negativ, cu scarba. Revolta mea vine din surprinderea cu care m-am uitat la televizor in ultimele saptamani. Sa vezi cum dispare orice urma de obiectivitate nu la una, ci la cam toate televiziunile, intr-o societate care se vrea democratica, e trist, mai ales in conditiile in care cei mai multi romani se informeaza de la televizor. Refuz sa ajung in situatia de-a ma uita la OTV pentru a fi informata. Ce naiba mai e si asta? Refuz eu, refuz, dar oare am de ales?

0 Comments on “Aseara la telejurnal am vazut cascaval”

  1. @camil asta e un fel de last resort. ar fi cu adevarat ingrijorator sa ramana singura optiune. 😐

    @Ioana yep, n-ar fi rau deloc. miscarea de twitterire a parintilor! 😀

  2. stai linistita ca pana la urma s-a auzit aseara de prostest, doar ca fiecare transmitea si comenta varinata lui de „adevar” de nu mai stiai ce sa mai crezi pana la urma, deci tot mai bine cu Twitter ca macar acolo iti vorbesc oamenii in direct si nu manipulantii 🙂

  3. la guerilla azi nu stiu care moderatori aminteau despre evenimentele de aseara ca de niste miscari ale „portocalei”, m-am enervat si am inchis radioul. Asta e tot ce au inteles ei? la scoala colegii mei auzisera ca fiecare om care a protestat a luat cate 5 milioane de lei vechi de la PD-L ca sa iasa in strada :))) cum sa nu te enervezi cand informatia ajunge atat de deformata? ce-i cu tara asta?
    PS camil, eu nu vreau sa emigrez, mie imi place tara mea ca are munti, campii si mare, na!

  4. @Mircea asa e, sunt cam toti la fel. dar presa ar trebui sa nu fie nici de partea lor, nici de partea noastra. sa fie neutra, ideal vorbind. si macar sa pastreze imaginea de impartialitate, realist vorbind.

  5. Ma intreb cati jurnalisti adevarati au mai ramas si pe unde…Aseara la Realitatea, manipularea si penibilul erau in toi, noroc de Tapalaga care le-a aratat obrazul inca de la inceput. Culmea jenei, Doina Cernea intrase in direct si ii compara pe cei de la Timisoara cu mineri:(
    Ursu cel putin statea cu privirea in jos, intelegandu-si conditia de comentator platit…Pe TVR se vorbea de fasolea la ceaun, pe Antene mi-e frica sa dau.
    Ma apuca disperarea cand ma gandesc ca la aceste canale mass-media sunt principala sursa de informare a milioane de romani.
    Inteleg ca e vorba de o industrie privata, dar e normal sa apara semnul de Publicitate.

  6. @ ondina
    ceva dreptate ai, în ceea ce mă privește mă gândesc tot mai serios sa-mi iau zborul spre zari mai calde/mai albastre, macar pentru cativa ani.

  7. Televiziunile ar fi trebuit sa difuzeze stirea. Porcii!!! Sunt niste porci corupti !
    Dar stai asa, ca doar noi nu suntem prosti. Ce s-a facut cu adevarat in tara asta de 20 de ani?
    Mda…. asa credeam si eu.
    Sper doar sa nu ne surprinda faptul ca televiziunile care sunt bagate pana peste cap nu actioneaza etic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
27 + 4 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.