Costuri sarcină și naștere clinică privată 

nastere Medlife

Nu știu voi ce ați făcut de pandemie, dar eu am născut. Mi-am petrecut ultima lună de sarcină în izolare, cu maternitatea la care urma să nasc temporar închisă și stresul că o eventuală contaminare cu Covid-19 mi-ar limita drastic opțiunile. Din fericire, lucrurile au mers bine. Nu conform planului, că rareori merg așa, dar cu mama și bebelușul întorși acasă sănătoși. 

Am început să scriu articolul ăsta în timpul sarcinii și îl finalizez acum, la o lună după naștere. E un text legat de costurile nașterii, pentru că de astfel de informații am avut nevoie când eram însărcinată și le-am găsit greu sau deloc. Deși m-am documentat și am încercat să iau decizii financiare bune, am avut surprize și m-am lovit de lipsă de informare. Așa că las mai jos câte ceva din experiența mea în speranța că ajută.  

Cât costă sarcina: consultații, analize, ecografii

Niște cifre, pentru că știu că vrei informație concretă. Toate consultațiile, analizele și nașterea au fost făcute în clinici private – Regina Maria și Medlife. Nu am ținut o evidență strictă, dar îți zic în mare la ce să te aștepți. 

  • Consultații:
    • După confirmarea sarcinii, se face o vizită lunară la medicul ginecolog în primele două trimestre și de două ori pe lună sau chiar mai des în trimestrul al treilea. O consultație costă în jur de 250-300 de lei, la care se aplică diferite reduceri dacă ai abonament/asigurare. 
  • Analize trimestriale:
    • În fiecare trimestru, se face un set de analize de sânge, urină și secreție vaginală, mai mult sau mai puțin amănunțite în funcție de medic, rezultate și de istoricul fiecăreia. Am plătit pe analize între 300 și 1.000 de lei, la fiecare 2-3 luni. 
  • Ecografii:
    • În fiecare trimestru, se face o ecografie de morfologie de sarcină care costă între 600 și 800 de lei, în funcție de clinică și de medic. De asemenea, în primul trimestru, la pachet cu ecografia am făcut și dublu test pentru descoperirea de eventuale anomalii genetice. 
  • Pe lângă ecografiile de morfologie, medicul mai poate recomanda ecografii periodice pentru monitorizarea sarcinii, care uneori sunt făcute în cadrul consultației, alteori suplimentar cu un cost de 400-500 de lei. 
  • Suplimente, vitamine și tratamente:
    • Încă din primul trimestru, am luat zilnic un supliment alimentar. La început a costat cam 60 lei/lună. Spre trimestrul al treilea, mi-au fost recomandate mai multe vitamine, care au ajuns la 200 lei/lună. 
  • Vaccin RH negativ:
    • Pentru că am RH negativ și tatăl copilului, pozitiv, la săptămâna 28 a trebuit să fac un vaccin care a costat în jur de 200 lei. În funcție de RH-ul copilului, trebuie repetat sau nu la naștere. 
  • Alte consultații și analize:
    • E posibil să-ți fie recomandate analize și consultații suplimentare. De exemplu, în trimestrul al treilea am fost la un consult cardiologic. Din nou, undeva pe la 250-300 lei.  

Sarcina devine mai scumpă pe măsură ce înaintează. În unele luni, poți ajunge ușor la cheltuieli de 1.500-2.000 de lei. Depinde de cât de meticulos e medicul curant și de câte analize/investigații îți recomandă, de locul unde sunt făcute investigațiile (stat/privat) și de tipul de asigurare/abonament pe care îl ai. De exemplu, în perioada în care aveam abonament la Medlife, consultațiile erau gratuite. 

Dacă locuiești în București, ajută să încasezi voucherele Materna, pe care le poți folosi inclusiv pentru cheltuieli medicale. 

Cât costă nașterea

Am primit oferte pentru naștere de la două clinici: Regina Maria și Medlife (la finalul anului 2019) – de când cu Covid, umblă vorba că prețurile au mai crescut. 

La Regina Maria:

  • Naștere naturală: 9.600/11.000 lei (rezervă dublă/single), cu o reducere la 9.000 la achiziționarea unui pachet de recoltare celule stem. 
  • Naștere cezariană: 12.000/13.000 (rezervă dublă/single), cu o reducere la 11.000 la achiziționarea unui pachet de recoltare celule stem.  
  • Teoretic există și rezerve cu trei paturi, dar mi s-a zis că nu mai erau disponibile până în iunie (noi fiind prin noiembrie atunci). Mi s-a părut o minciunică, dar poate mă înșel.
  • Prețurile de mai sus sunt fără decontare CNAS și includ onorariul medicului curant, cu care urmează să naști. Sunt lucruri care schimbă mult prețul nașterii. De exemplu, onorariul medicului cu care mi-a fost făcut calculul era de 2.300 de lei. Onorariul poate oscila mult și nu îl afli decât în momentul în care ți se face oferta. De asemenea, tot atunci am aflat că doctorul care îmi urmărea sarcina nu avea contract cu CNAS prin Regina Maria, ci prin alt spital, caz în care decontarea nu era posibilă (dacă ești cu dările la zi, statul îți decontează undeva pe la 2.500 de lei la naștere). 

Pornisem pe un drum cu un medic, fără să știu aceste detalii care presupuneau costuri mari, poate chiar duble. E adevărat că nu am întrebat, pentru că nu am știut să întreb. Eram la prima sarcină și din tot ce citisem nu găsisem nicăieri detaliile astea. De aceea, te sfătuiesc să pui întrebări când decizi clinica și medicul cu care vei naște. E bine să știi de la început tot ce presupune acea relație. 

La Medlife: 

  • Naștere naturală: 5.600 lei (rezervă dublă), preț redus cu 10%. Nu am primit oferta pentru rezerva single pentru că am optat din prima pentru rezervă dublă. Dar există și varianta de single sau premium. 
  • Naștere cezariană: 8.800 lei (rezervă dublă), preț redus cu 10%. 
  • Prețurile de mai sus sunt fără decontare CNAS și includ onorariul medicului. În acest caz, medicul avea contract cu CNAS prin Medlife, dar am avut o nouă supriză. Consultantul Medlife ne-a spus că, dacă alegem varianta cu decontare CNAS, riscăm să nu primim banii de la asigurarea privată de sănătate (detalii mai jos). Cum suma de la asigurarea privată era mai mare decât decontarea CNAS, am renunțat la decontarea de la stat, deși mi s-a părut stupid: contribui și la stat și la asigurarea privată, nu înțeleg de ce una o exclude pe cealaltă. Dar asta e altă poveste și, deși am încercat să discut la Groupama să aflu niște răspunsuri, s-au făcut că nu aud.   

Am ales Medlife nu doar din cauza prețului semnificativ mai mic, dar și pentru modul în care au prezentat informația consultanții de vânzări. La Regina Maria a trebuit să dau multe telefoane și să aflu informație cu țârâita – la finalul zilei incompletă, pe când la Medlife consultantul a fost mult mai bine informat. De asemenea, deși nu aveam abonament la Medlife și urma să plătesc mai mult la consultații/analize, am preferat să mă întorc la un medic cu care avusesem o relație bună și să merg pe clinica care mi-a inspirat mai multă încredere. 

Recoltare celule stem:

  • Am semnat un contract de recoltare celule stem cu Stem Cells Bank, care face parte din rețeaua Medlife. Am ales pachetul premium, care presupune colectarea de celule stem hematopoetice, celule mezenchimale izolate și țesut de cordon ombilical semiprocesat. Am ales plata în tranșe de 139 euro + TVA/an, pe 20 de ani + 1.200 lei manopera de recoltare. Oferta standard era de 169 euro + TVA/an, dar am primit o ofertă. Cred că aceste oferte sunt mai degrabă regula decât excepția. 

Asigurare privată de sănătate

Când am decis că aș vrea să rămân însărcinată, m-am gândit la cheltuielile medicale care vor veni. În acel moment, aveam abonament la Medlife prin angajator și asigurarea la stat aferentă contractului de muncă. Însă voiam o asigurare privată care să-mi deconteze, măcar parțial, costul nașterii și a eventualelor zile de spitalizare în caz de complicații. 

Am căutat în lung și-n lat, dar nu am găsit multe opțiuni. De fapt, singura asigurare de sănătate care acoperă costurile nașterii am găsit-o la Groupama. Am vorbit și cu un broker care mi-a oferit mai multe opțiuni, dar, în afară de Groupama, celelalte erau asigurări internaționale cu costuri semnificativ mai mari. Așa că am decis să închei cu ei un contract Medium A, cu decontare de 1.100/1.500 euro pentru naștere naturală/cezariană (în clinică privată) și consultații incluse la ambulatoriu, cu coplată 80%. 

Groupama are contract și decontare directă cu Regina Maria. Începând din 2019, asigurarea de sănătate acoperă și costuri de ambulatoriu în alte clinici private, însă trebuie să plătești serviciul, să le trimiți documente (trimiteri, rapoarte medicale, rezultate analize, chitanțe și facturi) și apoi să primești suma asigurată. De asemenea, nu poți primi suma aferentă nașterii decât după zece luni de contract. Așa că, fără o sincronizare excelentă, care de cele mai multe ori nu iese, va fi un contract care va depăși un an. 

Sunt în al doilea an de contract cu Groupama. Între timp, am schimbat și angajatorul și am pierdut abonamentul la Medlife. O perioadă am mers la Regina Maria și a fost ușor cu plățile, discountul aplicându-se la recepție. Însă când am decis să mă întorc la Medlife și să trimit documentele justificative la fiecare vizită la medic, la fiecare set de analize… lucrurile nu au fost la fel de plăcute. În primul rând, e greu să trimiți mereu documentele și să te bucuri de reduceri. În al doilea, uneori nu sunt conforme cu ce doresc ei – lipsește o dată, n-ai primit trimitere cu justificările necesare etc. Și atunci fie te chinui să te întorci la medic să completezi dosarul, fie nu primești banii deloc. Iar la pachetul cu coplată 80%, chiar e greu să te motivezi să treci prin toată birocrația.

În concluzie, asigurarea pentru ambulatoriu e ok dacă o folosești în rețeaua Regina Maria. Altfel, nu mi se pare că merită. Deși prin includerea altor clinici private în asigurare prima mi-a crescut cu peste 30% de la un an la altul (nu a fost opțional), procesul de decontare e prea complicat, mai ales când ai mai multe investigații pe lună. 

Decontarea costului nașterii a meritat și a decurs fără probleme. După externare, am trimis documentele prin email către Groupama și în câteva zile mi-au virat banii la cursul euro al zilei. 

Nașterea la Medlife

Voi scrie un alt articol despre experiența de naștere la Medlife, dar concluzionez aici spunând că nu am avut suprize de ordin financiar. Am născut prin cezariană de urgență și am plătit suma prevăzută în contract pentru cezariană, plus costul recoltării celulelor stem. Costul a inclus trei nopți de spitalizare în rezervă dublă și tot ce am avut nevoie, atât eu cât și copilul. Venisem cu un rucsac cu de toate pe care l-am deschis doar pentru hainele de externare. 

Pentru că așa sunt timpurile, am fost testată și pentru Covid înainte de internare, fără costuri suplimentare.

Bonus: pregătirea pentru bebeluș

Pe lângă toate costurile nașterii, trebuie să te echipezi și pentru noul membru al familiei: căruț, pătuț, haine, scutece, prosoape, termometru etc. Mi-am propus să iau strictul necesar și să completez pe parcurs. Am și primit câteva lucruri utile de la părinți din grupul de prieteni. Nu am luat cele mai scumpe chestii, nici cele mai ieftine, și am cheltuit în total în jur de 4.500 de lei. Găsiți pe net liste suficiente cu ce e necesar, așa că nu o să o mai adaug și eu pe a mea.


Costuri naștere, per total

Adunând o medie de 1.000 de lei/lună pentru investigații medicale, costul nașterii și cel al lucrurilor pentru bebeluș, iese un total de aproximativ 22.000 de lei sau 4.500 euro. Scump? Este. Sigur că multe cheltuieli pot fi reduse, în special dacă nu optezi pentru clinici pivate. Personal, nu am vrut să merg în spitale de stat pentru că am preferat un cadru mai organizat, mai curat și cu mai mult confort. Mi s-a părut că dacă e să-mi dau economiile pe ceva, nașterea e un eveniment care merită. Sunt multe mame care laudă și sistemul de stat și e cu siguranță o opțiune de analizat.

De asemenea, aș fi evitat multe costuri dacă aș fi beneficiat în continuare de abonamentul la Medlife, dar așa s-au aliniat astrele. Dacă aveți abonament la o clinică din partea angajatorului, merită să încercați să găsiți acolo un medic cu care să vă înțelegeți.

Fiecare decide cum e mai bine, dar singurul sfat pe care l-aș da, indiferent de varianta aleasă, este să pui multe întrebări de la început. Să știi ce presupune relația cu medicul care îți va fi alături în următoarele luni și cu clinica/spitalul pe care-l vei vizita destul de des și unde vei trece printr-o experiență importantă și complicată.

Și acum vă las, că se trezește ăla micu’. 

2 Comments on “Costuri sarcină și naștere clinică privată ”

  1. Buna,
    Felicitari in primul rand pentru nastere, in al doilea rand foarte bun articolul.
    Si eu tot la Medlife am avut prima nastere, in 2016, aveam abonament la ei (dar din a 3 luna de sarcina) si am platit cu totul undeva intre 2500-3000 euro.
    Acum lucrez in alta parte si nu beneficiez de nici un abonamet, as merge tot cu ei, afland acum cateva zile ca astept iar un bebe, dar cred ca voi depasi 6500 euro.
    Imi poti spune te rog, din ce luna de sarcina nu ai mai beneficiat de abonament sa stiu sa mai adaug 🙂

    Multumesc mult, multa sanatate si distractie frumoasa cu bebe

    1. Bună,

      Mulțumesc și felicitări, multă sănătare și sarcină ușoară! 🙂 Din a două lună de sarcină n-am mai beneficiat de abonament la Medlife, pentru că am schimbat jobul chiar înainte să aflu că sunt însărcinată. Așa s-a nimerit. Costurile per total sunt mari, dar cred că merită un plus de siguranță, mai ales în contextul actual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
27 − 7 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.