TEDxBucharest 2015: We’re interconnected

TEDxBucharest 2015

„The only way to predict the future is to invent it.” Adriana Istrate a vorbit despre un reality check, atunci cand lucra in noaptea de Revelion si s-a enervat pe un coleg care i-a dat vestea ca sistemele vor cadea la miezul noptii. Cine cred ca sunt si cine sunt de fapt? O intrebare care a alergat-o pe Adriana la ultramaratoane pe sapte continente. Si daca pot asta, ce altceva mai pot face? You can „run the extra mile, it’s never crowded there.”

Despre ‘running the extra mile’ a vorbit si Cristiana Stancu, prima femeie din Romania campioana mondiala de Kickboxing. La cantarirea dinaintea luptei pentru titlu avea 67 kg, nu 65, cat trebuia, desi nu mai mancase de saptamani si nu mai bea apa de doua zile. A trecut la exercitii intense, avea trei ore sa scape de 2 kg. A plans si a lesinat, dar a reusit. „How much to you want it? Because when you’re really close to reaching your goal, your faith might get tried. If you only want it so and so, you’re not going to get it. So how much do you want it?”. Mesajul Cristianei a fost simplu: toti suntem campioni. Daca nu o credeti, revizitati copilul de 3-4 ani din voi, care poate face orice. Si inca ceva: nu invidiati, admirati. Competitia trebuie sa fie cu noi cei de ieri, nu cu altii.

Diagnosticat cu scleroza multipla la 19 ani, paralizat si destinat unui scaun cu rotile, Miguel A. Castillo a intrat pe scena nu in scaun, ci impingand scaunul. Este un barbat inalt, tras prin inel, cu un zambet larg si increzator. Arata a ceea ce este: om de stiinta si astronaut NASA. „Your body never lies to you. What is your body saying? What was my body trying to tell me?” De aici a pornit vindecarea. „I never felt like a victim, I always kept a positive mindset.” Miguel ne sfatuieste sa nu ne grabim. „Life is meaningless without stillness.”

Gratian Sonu are 12 ani si a fost probabil cea mai carismatica prezenta. Calm, cu un mesaj clar, a facut publicul sa rada si sa reevalueze relatia cu copiii. „Nu exista copii. Exista o lume de oameni mari si una de oameni mici. Dar doar oamenii mari au putere. […] Copiii nu mint niciodata. Ei spun doar ce vor parintii sa auda. De ce? De teama. […] Copiii si parintii vor deopotriva sa fie apreciati. Doar ca parintii sunt cei care sunt in masura sa-si exprime aprecierea.” Sfatul lui Gratian? Oricati ani ai avea, esti un copil. Si vor fi intotdeauna copii mai mari si mai mici decat tine. Joaca-te cu toti!

Poti trai in lux cu foarte putin. Andrei Lupse construieste case din pamant si pietre – „hobbit houses”, face permacultura, gaseste metode alternative de a tine alimentele proaspete si de a incalzi locuintele. La Baza Ulmu, le arata si altora cum sa faca acelasi lucru, iar invataturile lui fac pui in diferite colturi ale lumii. „Don’t be the end user. Teach other people about it.”

Sau „Give it away!” (give it away, now). Paul J.R. Renaud s-a trezit la 40 de ani dat afara de la locul de munca pentru care facuse sacrificii, cu increderea de sine la pamant. Ce ai facut pana la varsta asta? Ai 40 de ani si tot nu stii ce vrei sa fii cand o sa cresti mare? „When in doubt, network!” Vorbind cu diversi oameni, si-a reconstruit carierea si viata. „The fundamental law of networking is altruism. It’s okay to help people!” It really is.

„Cel mai frumos lucru pe care il lasam in urma in viata asta este sentimentul de dragoste.” Visinel Balan si-a petrecut mare parte din viata in case de copii si pe strazi. Ne-a povestit cu aparenta seninatate momentul cand, la 11 ani, si-a cunoscut parintii dupa ce a mers pe jos, descult, 17 km. Sau cand a fost abuzat intr-o gara unde-si facuse culcus. „Tot ce-ti doresc copiii din casele de copii sunt libertate si familie.” Visinel a studiat teatrul si este activist pentru drepturilor celor care, asemenea lui in copilarie, au nevoie de ajutor. „Singura iesire e scoala. Eu am avut noroc, mi-a placut scoala.” Isi datoreaza viata de azi mentorilor lui – peste 50 de oameni care au crezut in el si l-au sfatuit. „Ajutati-ma sa ii ajutam. Chiar daca mergeti la ei o data pe luna, daca doar va interesati de soarta lor, inseamna enorm. Copiii astia va vor multumi intr-o zi.”

Roxanei Marin, „Profa de la Cosbuc”, nu-i place scoala. Sau cel putin nu scoala romaneasca. „Sunt profesoara de 23 de ani si a mers din rau in mai rau.” Roxana ne roaga sa nu fim profesori, ci educatori. „Prima conditie este sprijinul neconditionat. A doua este sa te pozitionezi ferm intre sistem si copil.” Roxana isi sustine neconditionat elevii, iar acestia ii multumesc. Gesturile vin si la multi ani dupa terminarea scolii. Ca avocatul care a avut grija ca un om cu o functie foarte importanta sa fie sanctionat disciplinar pentru o remarca rasista.

Vijay Raju a vorbit despre leadership, dar a inceput prin a pune sub semnul intrebarii ceea ce intelegem prin lider. Ne folosim cumva de concept pentru a le da oamenilor mai mult de munca? Vijay vede leadershipul diferit. „The opposite of leadership is not followship, but cinicism.”

„Leadership is not about the individual. Leadership is a space for people to come together to realize their potential.” Asta este TEDxBucharest si asta este Piata Universitatii. Spatii in care oamenii se aduna si-si dau seama de ce pot face impreuna. „We are all responsible for everyone else”, amintea Cristiana.

We are. It’s okay to help people. Give it away. Admire others and compete with yourself. Invent the future. Si hai la un cocktail si o prajitura ca am obosit. Receptie finala unde am cunoscut cativa oameni cu idei foarte interesante, cu care sper sa tin legatura.

Nu am acoperit toti speakerii, desi toti au avut un mesaj frumos de transmis. Au fost speechurile care azi, intr-o duminica cetoaso-insorita de noiembrie, mi-au rasunat cel mai sonor. Si Cosmin a fost si el foarte simpatic :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
27 + 6 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.