Sa fie relevanta in blogosfera, dar sa stim si noi! š Cum stim? Pai e simplu. E relevant daca e scris de un blogger „mare”. Mai e relevant daca e scris de o persoana din anturajul tau. Devine relevant pentru scurt timp daca injura un blogger… ia ghici! „Mare”. Bravo! Poate deveni relevant daca autorul a emis in repetate randuri, vreme de luni de zile si ani, texte pertinente, pline de imaginatie si perspicacitate, umor si inteligenta si, macar pe alocuri, informatie.
Vedeti, ultima fraza e mai lunga. Pentru ca dintre toate criteriile de relevanta, cea dobandita prin munca si talent presupune siĀ perseverenta, Dorele! Nu doar articole de 3 randuri despre orice e in ziua aia la televizor. Aia se cheama o laba trista, ma scuzati de expresie.
Umbla zvonul prin targ ca din bloguri s-ar putea face bani. Uau, iei, vreau si eu! E ca unul din anunturile alea care apar tot timpul in ziare si in cutia postala: „Munca la domiciliu, program flexibil, castiguri intre 1.000 si 3.000 de euro lunar”. Stim cu totii ca e prea frumos sa fi adevarat. Daca ar exista asemenea joburi, am fi cu totii acum in Tahiti, cu un cocktail in mana, spalandu-ne privirile cu bunaciunile de pe plaja, luand pranzul pe yacht, cu urmatoarea destinatie… limitele imaginatiei. Da ma, se fac bani din bloguri. Cred, io nu m-am facut pana acum decat cu un costum de baie si 2 jocuri Wall-e. Da’ se fac. Si atunci fiecare gigel e un mic antreprenor cu mica lui afacere, care isi freaca mainile machiavelic in spatele monitorului gandindu-se ca are si el pareri, a invatat si el sa scrie in clasa a 4-a, ce-i mai lipseste sa se faca bloagher dÄ succes?
Acum e momentul sa fac o precizare pentru ca simt ca alunec pe panta punerii tuturor in aceeasi oala. Sunt oameni care se apuca sa scrie pentru ca le place sa faca asta. Pentru au ceva de zis sau daca n-au nimic de zis, pot sa faca din orice banalitate o minunatie literara. Ei sunt relevanti, cel putin pentru mine, pentru ca pot fi oricand o sursa de inspiratie si incantare.
Blogurile de tip ghiveci fara gust, facut din ciuperci aparute dupa ploaie, astea ne sufoca! Nu ca m-ar deranja in vreun fel ca unii oameni n-au nimic mai bun de facut decat sa tranteasca banalitati pe o pagina web. Whateveeer, treaba lor, sanatate maxima la copii! Ceea ce ma deranjeaza e ca ma pierd in atata irelevanta. Tre’ sa stai sa cauti, nenica, mult si bineĀ pana dai de ceva mai de doamne ajuta. Abia ai de unde alege. Si ma si enervez uneori, desi…
…nici eu nu sunt un cal breaz. Scriu cum pot, cand pot, ce-mi vine in cap. Mai am multe de invatat in materie de scris si bloguri, multe multe! Dar macar atunci cand decid sa apas butonul de „publish”, ma intreb inainte: are vreo importanta cat de mica, macar pentru 2-3 persoane, ce am scris aici? E o balarie banala sau aduc in plus macar cat negru sub unghie? Are coerenta? Are cap si coada? Are un fir logic?
E asa de greu? Fac un apel la relevanta si coerenta! Tu’i mama ma’sii de viata. š
RELEVĆNT, -A, relevanti, -te, adj. Care releva, care scoate sau iese in evidenta.
RELEVĆ,Ā relĆ©v, vb. I. Tranz. A pune Ć®n luminÄ, a scoate Ć®n evidenta; a evidentia, a observa, a remarca, a sublinia.
RELEVĆ vb. 1. v. accentua. 2. v. semnala. 3. v. sesiza. 4. v. denota.
IMAGINĆTIE,Ā imaginatii, s.f. Capacitate omeneasca de a crea noi reprezentÄri sau idei pe baza perceptiilor, reprezentÄrilor sau ideilor acumulate anterior; p. ext. reprezentare produsa de aceastÄ facultate; inchipuire, fantezie.
COERĆNT, -A adj. Constituit din parti care sunt strans legate intre ele si se succeda in mod logic; strans, inchegat, unit; coeziv.
TALĆNT, talente, s.n. Aptitudine, inclinare innascutÄ intr-un anumit domeniu; capacitate deosebita, innascutÄ sau dobandita, intr-o ramura de activitate, care favorizeaza o activitate creatoare.
INFORMĆTIE,Ā informatii, s.f. 1. Comunicare, veste, stire care pune pe cineva la curent cu o situatie. 2. Lamurire asupra unei persoane sau asupra unui lucru; totalitate a materialului de informare si de documentare; izvoare, surse. 3. Fiecare dintre elementele noi, in raport cu cunostintele prealabile.
LITERATĆRA Creatie artisticÄ al cÄrei mijloc de exprimare este limba literara.
Un articol frumos, care ar trebui sa dea de gandit… timp de 2 zile pana cand uite si stie ca daca pune un clip care este actual „prinde” sau o caricatura mondena .
Doar ca mai bine decat sa incerci sa schimbi omul, iti fidelizezi si mai mult cititorii actuali.
Toate cele bune,
cu stima,
Badita Florin
[Begin rant]
Nu prea sunt de acord cu ce ai zis legat de relevanta.
Relevanta se castiga print „hit-uri” si nu prin perseverenta. Poti scrie ani la rand cu o peseverenta nezruncinata, insa fara „hit-uri” tot nu vei fi relevant nici o data. E o simpla problema de matematica. Daca nu ai hit-uri castigi 50, 100, 200, 500 ? de cititori pe an ? adica iti trebuie 10 ani de blogging ca sa ajungi la inignificativa cifra de 5.000 de cititori. Dupa 10 ani? e prea putin, ca sa poti considera asta un succes.
Relevanta o castigi daca scrii post-uri virale, pe ton pozitiv sau negativ, daca determini cititorii sa-ti comenteze posturile in blogul lor, daca-i determini sa trimita cunoscutilor link-uri spre posturiele tale, daca „te baga in seama” cei ce au deja succes si posteaza despre posturile tale.
Relevanta pe internet e un „currency”, o moneda de schimb, cat timp esti mic te lupt sa ajungi mare, tai in stanga si in dreapta sau incersi sa depasesti asteptarile celor din jur, sa sochezi, sa incanti, sa rastorni opiniile oamenilor, sau sa-i faci sa citesca ceva minunat, sa te ridici peste medie , asfel incat sa-ti plateasca prin „currency” effortul tau.
A fi relevant inseamna strict a avea „hit-uri”. Pentru hit-uri trebuie talent dar nu numai. Cati muzicieni sunt pe planeta care sunt foarte buni in cea ce fac dar complet necunoscuti? Asta e pentru ca eu un alfel de talent, decat talentul de a te face recunoscut, care e un talent unic, separat de restul talentelor. Un singur talent e asemanator cu talentul de a te face cunoscut, e cel de a fi lider.
…
[/End rant]
eu cred ca cine se apuca de scris un blog o face pentru ca simte nevoia, pentru ca are ceva de spus, pentru ca vrea sa-si exprima gandurile si ideile etc. nu neaparat pentru relevanta, pentru a fi citit de cati mai multi, sau pentru bani. bineinteles, e foarte bine, e chiar de dorit ca acestea sa se intample, insa nu cred ca trebuie sa devina un scop in sine. ca si cu job-ul. daca faci ceea ce-ti place si castigi ok, e perfect. daca doar castigi bine, iar serviciul il detesti, atunci e ceva in neregula. pe primul loc sunt valorile si inclinatiile noastre interne, nu recompensarea – de orice natura ar fi ea
Felicitari pentru articol.
Vezi sa nu reinvii isteria bloggeri mici vs bloggeri mari ptr o saptamana-doua. š Asta s-a intamplat cand a scris si Luana despre relevanta – apoi au urmat vreo 2 duzini de articole pe tema asta (evident, mesajul se degrada, ca la telefonul fara fir).
Da, bun. Dar nu e cam „fumata” faza asta? Relevant/irelevant, mare/mic, etc…?
Nu prea inteleg faza cu blogurile ‘ghiveci’. Daca nu ar exista si astea, am fi innecati de bloguri nisate. Nu suntem toti specializati in ceva anume, unii scriu doar pentru ca au o opinie, au un punct de vedere asupra unui eveniment. Si, la urma urmei, orice opinie este relevanta, atata vreme cat duce la formarea altor opinii, nu? Chiar si dintr-un blog ‘ghiveci’ š
@Bloghita probabil ca s-a mai scris despre asta. nu am tinut o evidenta clara. eu nu am mai scris despre asta si consider ca va fi „fumata” atunci cand nu va mai exista nevoia ridicarii problemei. cel putin nu in termeni de calitate si continut de umplutura.
@Catalin si @Bloghita nu am incercat in niciun fel sa abordez problema mare vs mic. am spus doar ca cei „mari” sunt relevanti in sensul ca sunt cititi. asta nu ii face mai buni, la fel cum nici reciproca nu e valabila. vorbesc doar despre relevanta continutului.
@camil categoria pe care o descrii tu nu e generala.
@Pop Catalin ai si tu dreptate. relevanta e data de o congruenta de factori. poate ca vorbesc din punctul de vedere al lui „cum ar trebui sa fie” intr-o blogosfera ideala. acolo unde continutul e important. dar, ca si in economie, blogosfera ideala nu exita. š totusi, talentul, ideile, inteligenta ar trebui sa cantareasca la fel de mult precum capacitatea de a te promova prin tot felul de metode.
@Florin pot doar sa lucrez la modul in care scriu eu. daca am ridicat problema asta este pentru ca uneori ma loveste in moalele capului cantitatea impresionanta de aberatii si non-informatii pe care le gasesc pe diferite site-uri.
@Neamtu’ ne aflam chiar acum pe un blog ghiveci daca e s-o luam asa :). nu am nimic cu blogurile generaliste, atat timp cat parerile date pe orice tema au ceva in plus sau deosebit fata de restul. eu ma refeream aici la acest tip de blog dus la extrem. ma refeream la parerile date chiar daca nu ai nimic de zis, in cateva randuri, doar pentru a spune ceva pe o tema „la moda”. daca „ghiveciul” are plante frumoase in el, tac malc. š
Ouch, ai fost dura! :-ss Eu zic ca fiecare om are dreptul la un blog. Dar nu toti vor ajunge „relevanti”. Eu prefer sa fiu mai bine „revelant”! ;)) oricum, trebuie sa fie ceva care te-a determinat sa construiesti acest articol… nu?
@Mircea da, evident ca fiecare om are dreptul la un blog. dar cu totii avem dreptul si la cat mai multe bloguri bune, pe cand situatia acum e putin inversa. ce m-a determinat? am intrat dimineata pe FTW si mi-am amintit ca va trebui sa deschid 20 de linkuri pana o sa ajung la un articol decent. poate sunt eu prea pretentioasa. š
@ Sabina, asta ai dreptate. Dar uneorii nici cei ma relevanti bloggeri nu au articole bune. Eu ma multumesc cu cateva bloguri citite…printre care si al tau. :*
Eu oricum glumeam. Si oricum nu conteaza ce ai vrut sa zici pentru cei care nu inteleg nimic din articol si pentru care totul se reduce la tema „bloggeri mici vs bloggeri mari”. š
Personal, nu mi se pare fumat subiectul pentru ca l-ai abordat intr-un mod interesant.
bun. tine-o tot asa. adica persevereaza, zic. š
@ Sabina
si de ce ar trebui sa fie neaparat categoria generala? Nu pot descrie onest decat ceea ce cred si gandesc eu. In capul altora nu ma bag š
@zamolxis good, i’ll try :).
@camil inseamna ca am inteles eu gresit ce ai vrut sa spui. š
Un blog nu trebuie sa fie relevant decat pentru autorul lui, daca li se pare si altora bine, daca nu, aia e, nu face trafic. Mi se pare normal sa citesc ce imi place. Gasesc un blog amuzant sau util in bag in rss, altfel nu.
Nu trebuie sa te iei de altii ca nu iti place cum scriu, e treaba fiecaruia.
@DragosI daca ai observat, nu m-am luat de absolut nimeni persoanal, nici mare, nici mic. am si spus mai sus ca e treaba fiecaruia daca si ce scrie pe blog. face parte din definitia blogului. numai ca unele bloguri, multe, sunt facute clar pentru a scoate bani din ele. absolut nimic gresit pana aici. dar autorii lor le umplu de continut irelevant, le imping si le promoveaza peste tot si sufoca de multe ori articole mult mai bune. nu e vorba de accidente sau exceptii, e vorba de o regula.
nu ma iau de nimeni din rautate sau ceva similar. doar am observat un fenomen si l-am comentat. bine, prost, asta judecati voi, la fel cum judecati oricare alt blog pe care intrati. š
@ Sabina
e ok, mie mi se pare cam aiurea sa faci un blog pentru a scoate bani din el. in loc sa fie o consecinta conexa, ajunge un scop in sine. ca si atunci cand scrii carti š
Mi-a adus aminte ca am si eu o serie cu apeluri pe care am cam neglijat-o. „Apelul la relevanta” suna chiar misto. :))
@Catalin haha, daca furi ideea imi dai credit :p
Urmatoarele paragrafe sunt scrise avand in minte oameni care isi dau interesul cand scriu ceva pe blog, nu la acei Lache care pun un clip de youtube si vor succes.
Relevanta e un criteriu foarte bun, dar… deloc masurabil si extrem de greu aplicabil blogurilor. Cred ca tuturor ni s-a intamplat sa muncim la un articol de sute si sute de cuvinte, coerent si interesant, ce noua ne parea o descoperire, un miez… Numai pentru a afla in relativ scurt timp ca s-a mai scris in acel fel despre acel subiect.
Fiecare descopera lucrurile si face conexiunile in ritmul sau; nu exista o succesiune liniara in cazul blogurilor, in care fiecare poate prelua si adauga valoare unui subiect luand in considerare toate opiniile anterioare. Poate scrii ceva nemaipomenit pentru tine si cititorii tai, dar in afara retelei e posibil sa fi fost „done to death”.
Pana la urma relatia fiecaruia cu propriul blog, presupunand ca e una autentica, ar trebui sa fie un soi de … jurnal („log”) al unei calatorii de descoperire si (auto)cunoastere.
PS Articolul la care se refera Catalin e asta: http://www.angles.ro/cum-se-vede-influenta-in-blogosfera-de-aici-din-fundul-curtii/ , uitasem complet de el si de vartejul pe marginea caruia a aparut. Online-ul are memorie scurta š
wow…ce a fost asta?…sa avem grija oameni buni sa nu „suferim” prea mult.
Gata oameni buni. Gata!
Si sper sa nu se mai intample. Da?
Ok, acum e bine.