Cardul de credit aka „bani gratis”

Mi-au picat zilele trecute ochii pe un articol in mult-prea-usurica revista Cosmopolitan. Articolul era scurt si titlul catchy, ceva de genul „Cum sa ai mai multi bani gratis”. Ideea? Fa-ti un card de credit si poti cumpara outfitul pe care ti-l doresti acum, si dai bani luna viitoare. E atat de simplu! Ce omitea autorul sa explice e ca daca nu ai bani luna asta, probabil nu vei avea bani nici luna viitoare. Din cate imi dau seama, cheltuielile lunare ale fiecaruia sunt aproximativ aceleasi. Ca nu avem bani sa facem tot ce ne dorim, asta e altceva si e o drama, nu-i asa? Articolul nu explica nici ca nu e chiar atat de „gratis”. Dobanzile la cadrurile de credit sunt considerabile, chiar daca exista o perioada de gratie in care nu platesti dobanda. Fiti linistiti ca e calculata perioada asta in asa fel incat sa nu scapam asa de usor fara sa dam patea leulului bancii. Iar perioada de gratie se aplica doar daca folosesti cardul de credit pentru cumparaturi. Daca ai nevoie de cash, ti se ia dobanda din prima zi.

Intamplator, o zi sau doua mai tarziu, avand nistea treaba pe la banca, angajatii zambitori si prietenosi au incercat sa-mi „vanda” un card de credit. Ia sa vedem daca esti eligibila, doar ca sa stii! Esti, oooo, ce minunat! Hai sa facem si aplicatia, dureaza cateva secunde, sa fie facuta. Hai sa-ti dam si adeverinta de venit pe care trebuie sa o aduci de la munca, sa fie, sa nu trebuiasca! Ti-am zis ca in primul an nu platesti taxa de administrare (da, de 10 ori!) si ca primesti cadoooo 75 RON la deschiderea cardului?

Ooo, ce minunat, zic si eu. Din cate vad, cineva undeva se chinuie rau sa incurajeze consumul. Imi place sa consum. 😀 Nu sunt o persoana risipitoare, dar nici econoama nu m-as putea numi. Daca ma apuca plimbatul prin magazine, uit ca mai sunt 25 de zile pana la urmatorul salariu si imi iau, ca hipnotizata, si una, si alta. Ori situatiile astea sunt ideale pentru banci. Pentru ca mai devreme sau mai tarziu ramai fara bani, iei „doar putin” de pe cardul de credit (se cheama de credit, deci e credit nu sunt bani gratis), „doar putin” pe care il returnezi la inceputul lunii viitoare pentru ca la final, probabil, sa intri iar in banii aia. „Mi-l fac pentru cazuri de urgenta”. Sigur, o pacaleala foarte buna. Pentru ca probabil nu te vei putea abtine sa folosesti banii la care stii ca ai acces si in cazuri care nu pot fi catalogate chiar urgente. It’s human nature! Ori ba?

Tot intamplator (domne, cum e viata asta!), tot zilele astea am vazut intr-un film cum o tipa ajunsese extrem de indatorata doar din cauza dobanzii la cardul ei de credit. Niste avocati explicau acolo ca rau-platnicii sunt clientii ideali ai companiilor, pentru ca, indatorati fiind, vor fi clienti forever and ever. Clientii care isi platesc datoriile la timp, sunt, pur si simplu, no fun!

Nu sunt expert in economie, ma pierd la prima fraza care contine cuvintele dobanda, rata si alte minunatii financiare, dar ma voi gandi foarte bine inainte sa-mi deschid un sac fara fund la banca. Bani gratis? Please!

PS Am dat o cautare pe google pentru argumente pro si contra card de credit. Dupa ce am intodus vreo 5 feluri de cuvinte cheie, n-am gasit nimic. Probabil nu stiu sa caut. Asa ca, voi ce parere aveti?

38 Comments on “Cardul de credit aka „bani gratis””

  1. Nu, nu, nu.. nu e bine! Articolele astea kilometrice nu au asa mult succes. N-ai invatat nimic din anteriorul? 🙂

    Acuma serios: erau cat pe-aci sa ma pacaleasca si pe mine astia de la ING. Am card de debit la ei si am primit o scrisorica de la ei. Foarte misto gandita, aproape ca m-au convins sa-mi fac.. pentru ca aveam sansa sa castig 5000 de euro (sau ceva de genul) sau cateva zeci de milioane de lei prin tragere la sorti. Mi-am dat doua palme si mi-am revenit.

    Alta: din ciclul „povesti de speriat copiii (sau debitorii)”.. mi-a povestit un coleg de munca cum unui prieten de-al lui i-a cerut banca (nu’sh care, exact) 40.000 de euro inapoi, pentru ca i se reevaluase apartamentul si nu mai valora 100.000 de euro (se pare ca era stipulat ceva de genul asta in contractul de credit). El avea credit de 80.000. Acuma, nu stiu cum o fi la altii, dar eu cand mi-am facut credit l-am facut pentru ca nu aveam bani, nu doar asa.. for fun. 😐

    Cat despre cautari pe google: nu am timp/chef sa caut acuma. Dar am un singur argument: creditul nu e o idee buna pe timp de criza, punct. Plus ca te leaga de un job, ai mai putina libertate in a te ocupa de lucrurile care-ti plac cu adevarat.

  2. Uite, eu sunt economist si iti pot spune ca ai inteles exact esentialul: credit – bad, dobanda – worse, re-indatorare – the worst. Daca totusi esti nevoita, repet, nevoita sa apelezi la credit, atunci fa-o din motivele corecte: un credit se ia pentru o investitie (chiar si la nivel de finante personale se poate vorbi de consum si investitii), cum ar fi un bun imobil sau macar un bun de folosinta indelungata. Insa un card de credit pentru finantarea consumului… e o mare greseala, caci cradul de credit e modalitatea clasica de a-ti amaneta viitorul, munca viitoare, deoarece in loc de 1 leu platesti 1,25 lei (+ dobanda). Pierzi din banii tai. Gresit… bad, bad, bad ! Pune banii in depozit 😉 Cumpara unitati la fonduri de obligatiuni cu crestere moderata sau sigura. Pune ceva de-o parte, nu consuma ce nu ai. E de bun simt.

    Si daca arde, si tre` neaparat sa iei creditul ala, atunci compara serios: exista saituri precum http://www.conso.ro, dar si altele, care iti permit sa compari termeni si conditii de creditare de la mai multe banci.

    Ar mai fi o situatie cand e chiar indicat sa apelezi la credit: cand se dezvaluie privirii tale suave o oportunitate de afaceri uriasa: faci un calcul rapid si vezi posibilitatea obtinerii unui randament net de peste 50%. Atunci te duci degraba, iei creditul si platesti frumusel dobanda cu inima impacata, caci vei obtine profit. Totusi, situatiile de randamet superior sunt mai probabil sa apara in calea oamenilor bogati, a celor cu posibilitati mari de investire, si mai mult la nivel institutional… totusi, daca ti se iveste in cale un 50% net… ia creditul. ALtfel NU.

    BTW, e doar o opinie 😀

  3. Eu as zice… Cardul de credit aka “bani scumpi”.
    E foarte greu sa te abti de la cheltuieli si sa te incadrezi in plafonul prestabilit. De cele mai multe ori vei plati o dobanda uriasa.

  4. @ Catalin Of, numai la trafic si succes te gandesti 🙂
    @ El_Comandante Mersi de opinia de expert. 😉 Pana la oportunitatea de afacere uriasa mai e de asteptat, ca nu ma cheama Becali. Dar sa nu ne pierdem speranta :d

  5. @ __Vali Articol despre cum functioneaza creierul cumparatorului. O idee principala: oamenii cumpara mult mai usor cu un card decat cu bani cash, pentru ca nu simt pierderea fizica a lor. Si altele. Interesant, mersi! 😉

    @ Catalin Facusem trimitere si la inceputul primului tau comentariu. 😉 Oricum, mersi de sugestie, dar ti-o luasem inainte. 🙂

  6. Am facut leasing pe masina noua, dar altfel stau departe de faza asta, ca se lasa mereu cu „cantec”. Cumparaturi putem face la salariul viitor .. mai rarut ca-i mai dragut 🙂

    Iin general e bine sa nu imprumuti bani pentru chestii „frivole”, asa cum ti-a explicat expertul in finante de mai sus, ai vazut ca ne-a oferit argumente foarte bune. Voi vizita si situl in cauza, ii multumesc si pentru link.

  7. @ Dojo Da, si eu ma lupt cu un leasing, poate de aia inteleg cu atat mai bine ce inseamna sa ai datorii. 🙂

    @ vecinadeblog Asa e, cel mai probabil. La fel de probabil, multi pun botul.

  8. da ai drptate,nu stiu de ce mai cumperi revista? esti cumva obligat?:))) fa o fapta buna si nu o mai achizitiona:D!!! in rest keep the good work:D!!!

  9. mi-am facut d`asta la ING 🙂 aplicat de la pensia privata 🙂

    insa din cate stiu nu e de credit, abia astept sa ma cert cu ei pentru administrarea unui card pe care nu l-am folosit never 🙂

  10. Daca erau bani gratis se numea cardul de bani gratis, nu cardul de credit. Eu nu am nici un card de credit, doar de debit. Prin unele locuri nici nu vor sa imi accepte cardurile de debit, vor neaparat de credit chit ca de pe acestea nu au siguranta 100% ca isi primesc banii. Asa ca le platesc cu cash si zic da-i incolo de prosti.

  11. @ zoso Articolul de care vorbeam eu e in varianta print, ceva mai scurt si mai stupid decat asta din online. Se pare ca insista pe idee 🙂

  12. @ Catalin – mie chiar mi s-a parut interesant articolul Sabinei, indiferent cat de lung 🙂

    @ Sabina – au incercat cei de la BCR sa imi faca si mie descoperire de cont. Am stat eu, m-am gandit… 6 secunde – nu mai mult – si am zis NU. Pentru ca sta in natura omului sa se gandeasca „lasa k mai am o mica rezerva acolo pe card”. Stiindu-mi obiceiurile, m-am abtinut.:)

    Cu astfel de datorii tot cheltui, tot cheltui, pana te gasesti ingropat in ele si ajungi dependent de o viata in care te imprumuti. Do not try this! 🙂

  13. Eu pot sa iti zic ceva din experienta.
    Cardul de credit e foarte asemanator unui contract de tip Overdraft.
    Practic la acest tip de credite dobanda e cea mai mare, raportat la toate celelalte tipuri de credite existente.
    Si in plus cand ai mai multi bani pe card (soldul care iti apare include si intreaga suma care o poti lua pe credit) ai inevitabil tendinta de a cheltui mult mai mult.

  14. @ zoso Ce ma distreaza e ca in fiecare documentar de genul altcineva conduce SUA si implicit lumea. Ma rog, prezinta doar o parte a povestii, a oamenilor suficient de naivi incat sa se bage in datorii pana peste cap. La cum se comporta romanii devoratori de produse, fenomenul indatorarii excesive ne va cuprinde si pe noi, daca nu ne-a cuprins deja.

    @ Cristina Fetele au in general tendinta de a cheltui mai mult ca nu ne descurcam cu doua tricouri si o pereche de blugi, nu? 🙂 Din pacate, un articol atat de lipsit de argumente si manipulator pe fatza si stupizel nu vei gasi intr-o revista de barbati. Cred…

    @ Bursucul aspru de pădure Unde lucrezi, si, mai important, faceti angajari? 😀

  15. Nu demisiona.
    Sincer.. la inceput mi s-a parut cam lame faza cu „omul cu muzica”. Ma gandeam: „What the hell is this guy doing?” 🙂
    Dar acum ai devenit ca un fel de laitmotiv al blogului.. faci parte din el, ca-ti place sau nu. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
22 − 14 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.