Ce cred altii ca ar trebui sa stim

Am vazut cateva documentare in weekend. Si documentarele nu sunt niciodata vesele. Daca stiti vreun exemplu de documentar vesel, astept. Se pare ca toate lucrurile care merita documentate, aduse in fata lumii sunt triste. Crime, incalzire globala, genii nebune nefericite, animale chinuite, pedofilie, copii manipulati, corporatii inumane care ne fura viata etc. Sau poate ar mai fi cele in genul „HOME”, care ne arata ce planeta frumoasa avem. Iar mesajul care ar fi? „O planeta frumoasa pe care o distrugem”.

Recomand „Dear Zachary”. Si daca mai sus spuneam „trist”, asta e cel putin foarte trist, ba chiar cutremurator. Citeam un comentariu pe undeva ca „daca nu versi o lacrima la filmul asta, nu esti om”. Daca as fi vazut „Dear Zachary” ca film si nu ca documentar, as fi zis unu – ca e sigur facut de sadicii de asiatici si doi – ca in realitate nu e posibil asa ceva. Este vorba despre un tip, de 28 de ani, ucis de o fosta iubita, care ulterior dezvaluie ca e insarcinata; despre drama parintilor si prietenilor lui, si povestea continua. Documentarul e facut de un prieten din copilarie de-al celui omorat, care vrea sa-i lase fiului din burta criminalei un film despre cum a fost tatal lui. De ce sa-l vedeti? Pentru a realiza cat de cruda si nedreapta poate fi lumea (daca nu stiati deja) si pentru a vedea prin ce pot sa treaca doi oameni si totusi sa continue sa traiasca.

Mai recomand „Grizzly Man„. Grizzly man e un tip pasionat, ba chiar indragostit, cum spune el, de animalele salbatice, cu precadere de ursi. Si el merge vara dupa vara in Alaska, intr-un tinut cu mii se ursi grizzly, care sunt acolo ca la ei acasa. Tipul filmeaza sute de ore cu animalele in salbaticie, stie sa se apere si sa comunice cu ursii, iar dupa terminarea verii, cand ursii merg la hibernat, vine inapoi in civilizatie si merge prin scoli si-si duce mesajul de iubire si ocrotire a lor. Toate bune, frumoase si nebune pana cand e omorat de un urs. Nu numai el, ci si iubita lui. Documentarul e facut din imaginile filmate de el, din marturiile lui din mijlocul salbaticiei, dar si din interviuri luate apropiatilor. In fiecare vara, spunea „If I don’t come back, don’t worry, it’s what I want”. Cei mai multi dintre noi nu s-ar expune la halul ala de pericole, dar e mai mult decat interesant sa intri in mintea unui om care o face.

Si din seria „ce lucruri se mai intampla prin lume si eu habar n-am”, merita vazut „Jesus camp”. Daca credeati ca numai in tarile arabe copiii sunt pregatiti de razboi, think again. In America exista zeci de milioane de evanghelisti, iar copiii lor sunt crescuti de mici ca sa faca parte din „the army of God”. Daca evanghelistii ar vota toti la fel la alegerile din SUA, ar decide rezultatul. Copiii pe care ii cresc vor decide viitorul. Copiii pe care i-am vazut in documentar ar fi in stare sa arunce o bomba nucleara si sa distruga lumea „in the name of Jesus”.

Gata cu recomandarile. Va las cu o melodie frumoasa, dintr-un alt documentar, despre un om de care n-am auzit in viata mea dar care, apparently, e cunoscut in SUA, Daniel Johnston, un cantaret si compozitor cu probleme psihice: „The Devil and Daniel Johnston”.

0 Comments on “Ce cred altii ca ar trebui sa stim”

  1. ironic saunu, Timothy Treadwell, tipul din Grizzly Man, si-a gasit sfarsitul ucis de un urs grizzly, in 2003, impreuna cu prietena sa…
    un fel de finis coronat opus macabru

  2. Jesus Camp este unul din documentarele pe baza cărora a luat naștere mai târziu și Religulous. It’s a must for religion „fanatics” 😀

  3. Jesus camp e poveste veche pt mine – l-am vazut datorita unui prieten comun BXL-ez, stii tu cine nu dam nume 😛 – acum 2 ani si intr-adevar e nu numai scary ci si cutremurator ca exista oameni care faca asa ceva constient, copiilor lor, si nu li se pare ca ii indoctrineaza aiurea ci din contra, ca ii elibereaza, ca ii pregatesc pentru viata, si ultimately, ca e voia domnului si deci o sa fie salvati si o sa ajunga in raiul cu lapte si miere … idiots!
    Pe mine ma sperie faptul ca acesti copii cum zici si tu, la un moment data o sa creasca, o sa ajunga la varsta la care sa poata vota si o sa schimbe multe in SUA … daca nu avem noroc si comit group suicide mai devreme de 18 ani …
    O sa ma uit la Dear Zachary, suna chiar interesant cat despre nice, joyful, happy documentaries … nu stiu inca dar promit sa ma apuc de research si iti dau feedback 🙂
    :*

  4. @Vlad am vazut Religulous, dar Jesus Camp m-a impresionat mai mult. Poate pentru ca e vb de copii si poate pentru ca in Religulous tipul mai face cateva glume si are clar o tenta ironica. Jesus Camp iti pune faptele si imaginile in fata, raw, si tre sa le digeri singur. Si nu-ti vine sa zambesti nici macar odata.

    @Bogdana cred ca deja exista „copii” mai mari care decid ce si cum in SUA. ma ingrijoreaza violenta cu care pornesc copii astia in viata si cred ca se bun bazele unor noi cruciade. gen. trist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
29 − 4 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.