De ce site-urile de test vot nu merg

Stiu doua site-uri care se incapataneaza sa-ti arate care este candidatul cel mai potrivit pentru tine, cel mai apropiat de vederile tale. Asta si asta. Or fi si altele, n-am dat peste ele. Dar astfel de site-uri nu prea sunt relevante si, in consecinta, nu prea au cum sa aiba succes.

In principiu, ideea este buna. Sa zicem ca esti un alegator nehotarat. Nu prea stii ce programe de campanie au candidatii, ti-e greu sa te documentezi. Asa ca intri pe un site dintr-asta si te ajuta sa te pozitionezi. Sa zicem ca esti un alegator informat. Intri pe site, iti faci testul si afli ca ia uite, ce surpriza, poate esti mai apropiat de un candidat pe care nu l-ai luat in considerare.

Intrebarile sunt pe pozitionare ideologica. Exemplu: „Considerati ca Statul ar trebui sa se implice activ in economie si in reglementarea mediului de afaceri?” sau „In ce masura sunteti de acord ca prezenta la vot ar trebui sa devina obligatorie pentru fiecare cetatean?”. Raspunsurile la astfel de intrebari pot in cel mai bun caz sa stabileasca daca esti o persoana de stanga, centru sau dreapta; daca esti liberal, social-democrat, extremist samd.

Toate astea in principiu. Intr-un sistem politic unde partidele politice isi respecta ideologiile si unde candidatii au programe de campanie solide, bazate de orientarile politice, pe care le vor si pune in practica. In America stii destul de clar. Daca vine un republican la conducere e posibil sa mai porneasca vreo doua razboaie, daca vine un democrat e posibil sa le opreasca pe cele pornite anterior. Evident, un sistem politic perfect nu exista, dar exista multe in care poti sa-ti iei niste repere.

Nu si la noi. La noi nu poti vota candidatul dupa ideologie, doctrina si alte chestii de astea booooring. La noi se voteaza pe ochi frumosi. Toti promit aceleasi lucruri, toti fac aceleasi lucruri cand ajung sus. Cu variatiuni, evident, dar intelegeti care e ideea. Asa ca ce alt criteriu sa ai? Ochii frumosi, glumele bune, smecheriile, smenurile, viclenia in a-ti suci mintile.

Poate ca site-urile de test vot ar trebui sa inceapa cu intrebarea: Cat de impresionat sunteti de lacrimile unui politician?

0 Comments on “De ce site-urile de test vot nu merg”

  1. eu nu as fi la fel de sigura ca acest fel de teste nu merg la noi, cum crezi tu. ele sunt create tocmai sa ne faca sa nu mai votam dupa simpatii…lacrimi, ochi frumos, glume cum le-ai numit tu ci cat de cat mai informati.

    eu cred ca initiativa este binevenita, poate asa vom incepe si noi sa nu ne mai lasam manipulati de mascaradele lor.

    si eu le-am incercat pe amandoua si cred ca cel cu Busola (www.busolapolitica.ro) este mai bine facut si gandit.

  2. @ Cristina Da, in principiu ai dreptate si ideea este buna. In practica insa, politicienii si partidele nu respecta doctrina cu care se lauda (daca au vreuna coerenta). Eu stiu ca o sa-mi iasa PNL la un test de genul asta, si asa s-a si intamplat, dar nu pot sa nu iau in considerare ca liberalii nostri au fost in multe momente de stanga cat au fost la guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
25 − 20 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.