Ma doare bandajul!

Constat cu ingrijorare aparitia unui ganglion la baza gatului. Nu trece mult si incepe sa ma doara corpul. Cateva ore mai tarziu, durerea persista. Asa ca ma ingrijorez. Mai apare un ganglion si sub ureche. OMFG! Ce se intampla cu mine? Ma apuc sa googalesc: simptome gripa porcina. Hm, nu prea se potriveste. Simptome apendicita. Nu prea se potriveste nici asta, dar imi palpez oricum panicata abdomenul. Partea dreapta pare putin mai umflata. Aoleu, aoleu! Dar totusi nu se potrivesc simptomele. Ce sa mai googalesc? Ganglion baza gatului. Nimic relevant. Asa ca stau la miezul noptii si ma intreb de ce boala misterioasa sufar.

Pai poate e doar oboseala. Poate m-a tras curentul si e un inceput de raceala. Poate e doar o stare trecatoare, which I need to sleep off. Dar, nuuuu! Intai tre’ sa ma gadesc la toate bolile. Nu m-am considerat niciodata ipohondra, dar simt cumva ca societatea ma impinge in directia asta. Tre’ sa-ti faci Papanicolau odata pe an ca poate ai cancer de col uterin. Tre’ sa-ti palpezi sanii in cautare de umflaturi ciudate. Tre’ sa porti masca chirurgicala la metrou. Tre’ sa mananci eco sa nu faci cancer de la E-uri. Fardurile si cremele de corp contin substante toxice, corpul absoarbe cateva kilograme de substante cancerigene pe an! Statul indelungat in fata calculatorului iti provoaca probleme de coloana. 17 milioane de oameni sufera de boala oboselii. 450 de oameni worldwide sufera de probleme psihice. In ultimele cateva luni doua persoane cu varsta apropiata de a mea au facut infarct, iar una a fost diagnosticata cu cancer. Poti avea diabet fara sa stii si sa te prabusesti letal intr-o zi, chiar daca in urma cu o zi ai fost la doctor si te-ai plans.

Stoooop! Nu mai vreau sa stiu.

Aproape orice simptome ai avea la un moment dat, vei gasi un forum pe care vei afla ca ai, cel mai probabil, o tumora pe creier. Si daca mai esti si fan seriale cu medici (House M.D., gen) stii foarte bine ca o durere de cap combinata cu o intepatura in gamba dreapta nu poate fi o coincidenta.

„45% of people without major psychiatric disorders have intermittent, unfounded worry about illness”. „In the U.S., Hypochondria causes over $20 billion a year in unnecessary medical procedures and examinations”. N-am gasit o statistica despre cresterea numarului de ipohondri in timp, dar as putea sa jur ca se afla pe o panta ascendenta de ceva timp. De cand cu era informatiei, asta. Pentru ca mass-media si internetul nu iti spun cati oameni sanatosi sunt pe lume. „Breaking news: Gigel Popescu sufera de o simpla raceala si va trai fara probleme pana la 70 de ani”. Nope, isteria e la ordinea zilei.

Stim cu totii: companiile farmaceutice vor sa ne jecmaneasca de bani. Se lanseaza pe piata tot felul de studii, care mai de care, facute de „grupuri de cercetatori” platiti sa aiba un anumit rezultat. Scriam la un moment dat despre un studiu care arata ca studiile sunt in mare parte masluite. Bombardati cu tot felul de informatii despre corpul nostru si mediul inconjurator, despre mancarea pe care o consumam si despre bolile noi si vechi, e aproape imposibil sa nu devii mult mai constient de orice se intampla cu corpul tau. Si sa nu stii ce sa crezi si ce sa nu crezi.

Asa ca eu, o persoana rationala imi place sa cred, care stie sa-si alunge monstrii din dulap cu puterea gandului, stau in miez de noapte si googalesc simptome banale. Nu-mi fac un ceai si ma culc linistita, ci imi fac griji. Daca imi fac griji, poate ajung la medic. Medicul tre’ sa-si castige painea si ma consulta. Daca n-am nici pe dracu, sigur imi da macar niste vitamine, asa, ca sa nu zic ca e incompetent. Deci in loc sa ma odihnesc si sa stau chillax, dau bani industriei medicale. Si asta e tot paranoia. Un cerc vicios, dragii mei.

Citeam undeva ca blogul e un fel de terapie. Corect! Eu de fapt am scris articolul asta lung doar in speranta ca cineva va citi primul paragraf si-mi va spune de ce sufar.

Da-i un + sau un – pe FTW

0 Comments on “Ma doare bandajul!”

  1. n-ar fi rau sa te vada un medic. nu vreau sa te sperii. cam asa a venit la mine madam HODGKIN – linfogranulomatoza MALIGNA. daca Doamne fereste, e asa ceva, cu cat o iei mai din pripa cu atat mai bine. inca o data, nu-ti face griji: Uite, la carte cica 4-5, maxim 10 ani si eu o pacalesc de aproape 30. hai, sanatate. daca ai nevoie, daca crezi ca-ti pot fi de folos, cauta-ma.

  2. nu cred că e ceva de îngrijorat, dar nu-mi dau cu părerea că nu sunt medic (deși un amic, proaspăt rezident, îmi spunea că la cum sunt unii ieșiți de pe porțile fac de medicină, mai degrabă m-aș doftorici acasă). oricum un control nu strică

  3. @hertzug trebuie sa recunosc ca raspunsul tau m-a ingrijoat. scrisesem articolul in ideea de ironie, dar e la fel de adevarat ca unele simptome pe care le ignoram pot ascunde boli grave. multumesc pentru comentariu, daca simptomele nu dispar intr-un timp relativ scurt voi merge cu siguranta la un doctor.

    @Catalin mda, cam spre asta bateam 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
29 + 2 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.