Oamenii evolueaza (sau involueaza). Numai ca rareori se intampla de la o zi la alta. Atunci cand te intalnesti cu o persoana care acum cativa ani era pe o lungime de unda cu tine, cu care aveai ce vorbi, cu care puteai glumi, nu stiu, chestii de astea misto, dar cu care acum nu mai poti comunica (in cazuri extreme chiar vrei s-o iei la fuga), devine clar ca oamenii se schimba. Si tu si celalalt. Sau poate pur si simplu nu ne cunoastem niciodata cu adevarat, dar la un nivel social, superficial, daca avem destule lucruri in comun, reusim sa cream o mini-prietenie.
Multe dintre prietenii au termen de valabilitate care expira atunci cand preocuparile sau activitatile in comun dispar. Ma intreb ce au la baza prieteniile de drum lung. Obisnuinta, afinitati comune permanente, acel ceva :)?
Pentru ca un om sa fie capabil de prietenie trebuie sa gaseasca in adancul sufeltului sau puterea de sacrificiu, dragostea neconditionata si taria de caracter.
Prieten ti-e acela care e gata sa isi dea viata pentru tine, care iti spune adevarul in fata, care nu te linguseste, care te ajuta neconditionat, care se sacrifica pentru tine iar pentru toate astea nu iti cere niciodata nimic in schimb.
dar ce faci cand atunci cand cel mia bun prieten al tau este iubita ta si intr-o zi fara nici un motiv anume hotaraste ca nu se simte bine langa tine ?
@mihai in cazul relatiilor de cuplu este mai complicat. intr-o relatie reusita este normal ca iubitul/iubita sa-ti fie si un bun prieten. la despartire pierzi de doua ori… nu cred ca exista „fara niciun motiv anume”. ori este rezultatul unei perioade lungi de probleme ascunse, ori e pur si simplu erodarea relatiei. nu stiu „ce te faci”. ori accepti situatia si mergi mai departe, ori cauti o explicatie. dar daca ea intarzie sa apara, e posibil sa-ti faci rau singur.
ps asta dupa 4 ani
Un articol interesant despre prietenie: http://hot.wendy.ro/cine-ne-este-prieten-adevarat/
Aristotel spunea: există trei tipuri de prietenii: bazate pe utilitate, pe plăcere şi… prietenii perfecte.