Viata dupa dezbatere: Suntem in deep shit

M-am trezit azi cu senzatia ca au trecut alegerile. Dupa meciul de box de aseara, cand Geoana a incasat pumn dupa pumn si si-a mai dat si singur cativa, Basescu a aratat ca inca mai duce si inca foarte bine. Nu stiu daca dezbaterea a schimbat opiniile de vot ale romanilor, dar a fost mai interesanta decat ma asteptam. Multi spun: pai si ce daca Geoana nu a excelat? Nu vreau un presedinte jucator, vreau un presedinte care sa asigure stabilitate si etc. Un argument bun, daca nu am avea nevoie si de un presedinte care stie sa se impuna. Pe politica externa, pozitia lui Basescu mi s-a parut ferma, corecta si justificata, in timp ce Geoana a reusit doar sa balbaie niste fraze populiste. La fel s-a intamplat cam la toate intrebarile. Cand Geoana reusea sa-i dea o replica mai de Doamne ajuta lui Basescu, se relaxa instant si incepea sa zambeasca, la modul „ha, ce i-am zis-o”. Normal ca urma o replica pe masura si Geoana era back to square one.

Geoana mi-a parut nepregatit. Sau poate pe cat a putut el de pregatit, ceea ce e cam trist pentru el. Si-a invatat bine poeziile populiste, dar la capitolul cunostinte de baza trece clasa cu un modest 5. Cu ce imagine au ramas oamenii despre el dupa dezbaterea de aseara? Ca se duce pe furis la Moscova si ca se duce pe furis la Sorin Ovidiu Vantu. Poate candidatul PSD poate mai mult. Dar nu a stiut sa o arate. Mie mi-a lasat impresia ca dupa ce se vede pus la Cotroceni face un pas in spate, se relaxeaza la spa si lasa tara in mainile lui Johannis si alea monstruoasei coalitii PSD-PNL(+UDMR), in care PSD va avea jumatate din guvern si va conduce efectiv tara.

Basescu a fost liderul carismatic si inteligent care a castigat alegerile in 2004. Cu dezavantajul clar de a avea in spate 5 ani de mandat si de a fi provocat nenumarate destabilizari ale scenei politice. Daca iese Basescu vor urma cel mai probabil alegeri anticipate. Ceea ce inseamna noi cheltuieli pe care tara nu si le permite. Romania ar cam avea nevoie acum de un guvern stabil, de un parlament care sa-si ia treaba in serios.

Sa votezi Geoana inseamna de fapt sa votezi PSD. Nu votezi un lider, pentru ca Geoana nu e lider, nu are stofa. El este doar un om din PSD care promite stabilitate vs scandalurile provocate de Basescu. Sa votezi Basescu inseamna sa-ti asumi riscul unui nou sir de guverne picate si lupte intre institutiile statului. Inseamna sa votezi un lider cu stofa, dar imprevizibil.

Basescu va primi mai multe voturi din convingere decat adversarul lui, dar si multe voturi anti-PSD. Geoana va primi mai putine voturi din convingere si mai multe anti-Basescu. Lupta va fi extrem de stransa. Politica e distractiva uneori si ar fi chiar mai distractiva daca nu ar avea un efect implicit asupra vietii cotidiene.

In concluzie, imi permit sa citez un mesaj trimis de cineva la radio guerrilla, pentru ca e cat se poate de corect: „Dezbaterea de aseara nu mi-a schimbat parerea, ci doar mi-a confirmat faptul ca suntem in deep shit”.

0 Comments on “Viata dupa dezbatere: Suntem in deep shit”

  1. ceea ce m-a surprins în modul cel mai neplăcut nu a fost faptul că Mircea Geoană a arătat încă o dată că este o persoană slabă și indecișă, nici vizitele slugarnice la SOV sau la Moscova, ci faptul că a fost nepregătit în domeniul pe care teoretic ar trebui să-l cunoască cel mai bine: afacerile externe. îmi vine să rând când mă gândesc că este diplomat de carieră…

  2. @camil mda, faza cu politica externa a jucat-o f prost. probabil a fost strategia lui basescu (a venit pregatit cu citatul lui titulescu) sa-l demoleze fix acolo unde ar tb sa fie expert. si i-a reusit.

  3. Geoana este un om SLAB si din cauza asta are nevoie de sprijinul mai multor oameni „dubiosi” (Vantu,Iliescu,Hrebenciuc,Vanghelie, etc.).
    Daca doreste sa candideze si in 2014 (anul asta a rata sansa) trebuie sa se schimbe si sa arate ca este mult mai vertical.

  4. Base o sa iasa din nou pt ca e un bun show man si deoarece campania de manipulare dusa impotriva lui a dezgustat suficient de mult…foarte putin a punctat cu realizarile sale sau planurile de viitor (ce reforme, unde, cat de repede?). Momentan sunt (aproape) linistit ca nu iese PSD, dar am o mica strangere de inima, un mic trac…poate trec mai diseara pe la Vantu sa ma relaxez:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
26 − 22 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.