Arta inghesuielii

Cand exact in istoria noastra de mii de ani ne-am deprins cu arta inghesuielii? De ce nu face rabdarea parte din virtutiile cu care sunt inzestrati romanii? De ce trebuie sa ne calcam in picioare cu fiecare ocazie pe care o gasim, de la urcatul in autobuz, pana la intratul in biserica?

Ma gandeam acum ca poate o fi din cauza comunismului, a lipsurilor din magazine si a nevoii invatate de a pune mana pe ce apuci, cat mai repede. Dar au fost regimuri similare si-n alte tari, Spania sau Portugalia sa zicem, si acolo nu se calca lumea in picioare. Se sta frumos la coada pentru orice si, ca roman, te uiti uimit ca, fie vreme cat de rea, oamenii se urca in autobuz in ordinea in care au ajuns in statie. Tot ca roman, simti o nevoie aproape fizica de a te imbulzi in oricine e in fata ta, de a trece peste cadavre pentru un loc in metrou sau de a gasi tot felul de scuze pentru a te baga in fata. „Vreau sa pun doar o intrebare”. „Huuuuo, treci la coada nerusinatule stau aici de la 5 dimineata da’ nu ti-ar fi rusine si noi asteptam aici ca si tine huuuo derbedeule (voce din background: si eu tot o intrebare pun si stau la coada!)”. Aaaa, paranteza scurta. Eram intr-o zi la metrou, inghesuiala, nu era aer, Leti se face toate culorile, cu precadere aia alba, si se lasa pe vine, evident la un pas de a lesina. Nu s-a ridicat nici dracu’ s-o lase sa stea sa-si revina. Ce poti sa ceri. Am incheiat paranteza ca m-am si enervat acu’. Ce ziceam… Ca nu-mi plac aia care se baga in fata, daaaaar sa zicem ca cineva chiar pierde trenul sau chiar are o urgenta. Ai sa vezi vreo intelegere din partea cuiva? No f way.

Bai da’ e o arta pe bune. Tre’ sa stii sa te strecori, sa-ti pozitionezi coatele, sa arunci sacosa de la usa pana pe locul liber, sa-ti vina cuvintele spurcate la gura coerent cand e necesar, sa te uiti rece si nervos in jos ignorand fiintele umane din jurul tau si urmandu-ti scopul clar si bine stabilit de-a crea disconfort tie si celorlalti, uite-asa, de-a dreaq.


REALITATEA.NET – Înghesuială la Cotroceni cu ocazia sfinţirii bisericii din curtea Palatului

PS Probabil or fi si alte natii asa, nu stiu, ca nu le-am cunoscut.

0 Comments on “Arta inghesuielii”

  1. tare articolul:)) sa vezi la mine in scoala ce imbulzeala e in pauze? stii cum stau masinile in Bucuresti sa intre in vreo intersectie? asa si aici: staaaau la pazit usa pana incap de creste parul alb.mai bine zic pardon si trec:d

  2. Nu sunt de acord cu imbulzarea, dar mai este si problema ca te scoli de la 7 sa ajungi la munca la 9 ( daca o sa ajungi la timp ). Daca nu te imbulzesti stai cel putin 3 autobuze pana ajungi sa intrii ( 104 unirea, dimineatza ). Solutia ar putea fi si un trafic mai bun. Mai multe unitati de transport in comun, un timp mai rapid intre ele… etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
9 − 2 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.