Manca-ti-as, am boala pe tine!

Aseara, in toaleta unui club din Bucuresti, o tipa cu o figura usor bosumflata si sictirita ii spune unei prietene: „Imi place aici, dar e plin de tigani! Stii doar, eu am boala pe tigani! Altceva nu, dar am boala pe tigani!”. M-am uitat lung la ea, as fi vrut sa-i zic ceva dar nu mi-a venit nicio idee demna de pus in aplicare, asa ca am renuntat. Probabil ca am renuntat in primul rand pentru ca de fiecare daca cand am spus ceva m-am lovit de replica „Da, dar nu poti sa spui ca nu fura, etc”. Cea mai dura replica mi-a fost data de un tip: „Sa vad eu dupa ce te violeaza un tigan daca le mai iei apararea”. O reactie cam puternica, nu credeti? Bine ca sunt romanii usa de biserica, de ei nu mi-e frica!

Romii, tiganii sau oricum le spunem sunt un subiect dificil. Cel putin pentru mine. Cred ca discriminarea nu e ok si ca prejudecatile sunt daunatoare. Si asta pentru ca te determina sa pui o eticheta unui om inainte sa-l cunosti. E uman sa pui etichete, dar iti poti analiza judecatile de valoare si ti le poti educa.

In fata fetei de aseara din club, tiganul nu beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. El nu poate fi un om ca oricare altul, nu are cum, ea are „boala pe el”. Acum, tie daca ti-ar zice cineva ca are boala pe tine, tu nu i-ai purta pica?

Altceva. Daca ti se spune in mod repetat ca esti prost o sa incepi sa crezi asta si sa te comporti ca atare. Daca iti spune lumea tot timpul ca esti destept, o s-o crezi. Iar daca tiganii sunt tratati ca niste analfabeti, hoti si buni-de-nimic, ei ce ar trebui sa creada?

Tu, ca un om cu studii si o viata in care nu a trebuit sa umbli cu stigmatul de hot si agresor deasupra capului, nu reusesti sa intelegi ca esti doar norocos? Fiecare are meritele lui, evident, dar tu te-ai nascut mai egal decat un plod rom trimis la cersit la care te uiti dispretuitor cand vine spre tine.

Romii nu se vor comporta niciodata civilizat fata de noi daca avem „boala” pe ei. Cum ar putea sa-ti zambeasca, daca tu te uiti incruntat si infricosat la ei? Cum ar putea sa acceada la superioritatea ta daca ii vei repeta neincetat ca e inferior?

„Da, dar nu poti sa negi ca fura, se iau la bataie, etc”. Nu pot sa neg, la fel cum nu pot sa neg nici ca nu numai ei fura, nu numai ei se iau la bataie, nu numai ei cersesc, nu numai ei. De ei suntem doar mai constienti. Si daca un procent mai mare din populatia roma se deda la activitati de genul asta, banuiala mea este ca o fac pentru ca nu stiu mai mult si mai bine. Si poate ca romanii nu fura din buzunare in autobuz, dar sunt oricum renumiti pentru arta furtisagului la toate nivelurile. Nu ne place cand suntem priviti de occidentali in felul asta, nu?

Nu le iau apararea romilor. Mi-as dori doar sa constientizam ca perpetuand prejudecatile existente impotriva lor, le dam apa la moara sa se comporte conform cu prejudacatile. Nu este suficient sa renuntam la ideile preconcepute pentru o schimbare radicala, dar e o conditie necesara. Si multi dintre ei chiar nu fac lucrurile pentru care sunt blamati, dar ei nu ies in evidenta tocmai din motivul asta.

Poate ca domnisoara de aseara avea motive sa aiba „boala” pe tigani. Poate trebuia sa incep intreband-o „de ce?”.

0 Comments on “Manca-ti-as, am boala pe tine!”

  1. Eu am o problema cu nesimtirea: de la aruncatul mucului de tigara pe unde apuci si pana la bagatul mainii in buzunarul altuia. Incepand cu hotii din ratb si teminand cu aia din casa poporului. Totul face parte din marea familie a nesimtirii.

    Si eu am fost subiectul prejudecatilor. Poate mai sunt. Am trecut peste si am ajuns sa nu imi pese, sa imi vad de treaba mea.

    Culmea e ca si eu am o „boala”. Pe nesimtire. Nesimtirile tiganilor sunt din categoria celor pe care le vedem si le constientizam mai des. Cel putin la fel de tigani (nesimtiti) sunt aia care fura timp de 4 ani.

    Revenind la „boala” fetei din club, no o acuz. Poate are sechele, poate nu. Tine de alegerea fiecaruia cu ce boli/temeri sa traiasca.

  2. Eu cred ca esti cam naiva dar crezi cu adevarat tot ce ai scris despre tigani. Tiganii au o cultura a minciunii, a fugii de resposabilitati si munca, a inselarii altora.

    Lucrurile pe care le-am spus mai sus despre tigani, nu sunt „preconceptii” ci sunt experiente din viata reala, experiente traite de mine sau de altii. Nu m-am nascut cu astfel de ganduri ci am ajuns la aceste concluzii in timp. Repet, nu este vorba despre un proces de indoctrinare – este vorba de propriile mele concluzii pe care mi le asum.

    Oamenii tineri – care nu prea au avut de a face cu mizeriile vietii – sunt mult mai predispusi sa accepte inacceptabilul motivand ca nu poate fi „dracul asa de negru”. Pe de o parte, acest lucru este benefic pentru ca neacceptarea in totalitate a „cararilor” generatiei anterioare duce totdeauna la progres. Pe de alta parte, un procent foarte mare din acesti „deschizatori de drumuri” au de suferit din cauza ca pun in practica niste principii nobile care au prea putin in comun cu realitatea.

  3. Si printre tigani sunt oameni de treaba, nu spune nimeni asta. Dar problema e ca din 100 de tigani, 90 sunt asa cum ii cunoastem si doar 10 sunt oameni la locul lor. Exact cum dintre 100 de nemti doar 10 nu sunt rasisti…

  4. Eu zic ca din 100 nemti,cam 2 nu sunt rasisti….si aia sunt proveniti din emigratie..adica nu sunt nemti cu adevarat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
15 − 9 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.