Ce atata vorbarie despre machiaj?

Sa stabilim ceva de la inceput. Machiajul nu e photoshop, da? Machiajul nu te transforma din broasca in printesa si nici nu-ti creste IQ-ul si nici nu te face o persoana mai buna sau mai rea sau mai ciudata sau mai placuta sau mai oricum. Cele mai multe femei care se machiaza o fac la ele in baie, cu putin fond de ten, putin blush si nitelus rimel. Cele mai multe femei nu se aseaza dimineata pe scaunul unui make-up artist si nu sufera o transformare ca la “pe muchie de cutit”. Cele mai multe femei care se machiaza sunt frumoase si fara, dar aleg sa fie putin mai cochete pentru ele si pentru lumea din jur.

M-am tot lovit in ultimul timp de articole despre “frumusetea naturala”. Nu le mai tin minte pe toate, dar iata trei exemple aici, aici si aici.

Sunt de acord cu argumentele lor, nu ai nevoie de fond de ten pentru a fi mai frumoasa si pe cei de langa tine, de care chiar iti pasa, oricum nu ai cum sa-i pacalesti permanent. Nu sunt pentru a-ti pune pe fata trei degete de machiaj sperand ca asa o sa arati mai bine. O sa arati ca un clovn si nimic mai mult. Dar imi plac femeile care se aranjeaza, care nu ies din casa asa cum se ridica din pat. Cand ai grija de modul in care arati, ai grija de tine per ansamblu. Machiajul, la fel ca hainele sau accesoriile, este un truc. Unul care poate fi aplicat cu bun gust si discretie, de nici nu-ti dai seama ca e acolo. Fondul de ten e o mana cereasca pentru orice femeie care se trezeste cand i-e lumea mai draga cu un cos sau cand nu vrea sa arate cearcanele unei nopti nedormite sau a unei zile proaste. De ce trebuie sa stie toata lumea ca nu suntem perfecte? De ce sa nu fim putin mai frumoase daca putem?

Repet, nu sunt pro machiaj cu tona si nu mi se pare nimic neinregula cu o femeie care nu se machiaza. Spun doar ca puterea machiajului este supraestimata (nu schimba pe nimeni radical, nu te trezesti dimineata cu alta persoana in pat), dar este si subestimata (te poate face sa te simti un pic mai bine in pielea ta). Mai spun ca femeile care se machiaza nu au un plan machiavelic sau nu incearca sa treaca drept ceva ce nu sunt. Pur si simplu e un mod de-a arata ca-ti pasa de tine si de cum te percep cei din jur. Nu mi se pare nimic gresit sau de condamnat in asta.

Asa ca sa lasam machiajul acolo unde e el de mii de ani ca n-o sa dispara. Si frumusetea “naturala” oricum are ceva munca dedesubt.

Nu in ultimul rand, respect celor care sunt atat de eliberati de puterea imaginii exterioare, incat reusesc sa aprecieze femeile fix pentru ceea ce sunt.

text publicat pe Pandora’s

0 Comments on “Ce atata vorbarie despre machiaj?”

  1. 1. „De ce trebuie sa stie toata lumea ca nu suntem perfecte?” De ce trebuie sa „pacaliti” ca ati fi?
    2. „Mai spun ca femeile care se machiaza nu au un plan machiavelic sau nu incearca sa treaca drept ceva ce nu sunt.” Ascunzandu-ti cosul sau cearcanele sau genele scurte nu faci tocmai asta? Sa te dai drept o femeie cu tenul curat si gene lungi?

    Ar mai fi multe de zis. Ii las insa pe cei cu pofta de polemici sa comenteze.

    Puneti-va fetelor chimicale pe fata, veti fi mai fericite asa. Sau va veti simti mai bine in pielea voastra, sa fiu in ton cu acest post. Ca articol nu e.

    1. da, Ioana, nu e articol, e post :). 1. trebuie sa „pacalim” pentru ca toata lumea pacaleste intr-un fel sau altul. si aici deja nu mai vorbesc de machiaj. si tu si eu si toti/toate ne dam intr-o masura mai mica sau mai mare drept ceea ce nu suntem. in diferite situatii si facem asta atat de natural incat nici nu mai constientizam cate roluri jucam pe zi. machiajul face parte din rol.
      2. poate ca imi ascund cosul sau cearcanele ca sa ma simt putin mai bine in pielea mea (ca sa fiu si eu consecventa) in ziua aia si sa-mi fac griji si sa ma concentrez pe problemele cu adevarat importante.
      „Puneti-va fetelor chimicale pe fata, veti fi mai fericite asa.” – nu vom fi mai fericite, ci doar putin mai stralucitoare si ingrijite. 😀 si chimicale is just a big word pentru tot ce ne inconjoara zilele astea.

  2. Exista o vorba: „nu exista oameni urati, ci doar oameni care nu se ingrijesc”. And I agree with that.

    Sunt de acord cu tine Sabina, cred ca toata faza asta cu „frumusetea naturala” vine de la crema aia Nivea Natural Beauty care tocmai s-a lansat. Btw, am incercat-o si iti lasa fata cu sclipici 😀 Eu nu vad nimic natural in asta, dar ma rog.

    Eu cred ca lumea nu intelege ca machiajul nu e folosit intotdeauna ca sa ascunzi ceva, ci si ca sa scoti ceva in evidenta. De exemplu eu cred ca cea mai importanta parte a fetei mele sunt ochii, asa ca folosesc mascara sau creion dermatograf ca sa ii scot in evidenta. Nici mie nu-mi place machiajul de 3 degete, eu nu folosesc nici macar fond de ten asa, zi de zi, dar apropo de chimicale:
    crema de fata pe care o folosesti in fiecare zi, nu e tot chimicala? Fondul de ten pana la urma nu are acelasi rol: de a te proteja de factorii exteriori, cum ar fi soarele, vantul, ploaia? Majoritatea cosmeticelor din ziua de azi sunt facute astfel ca in timp ce le porti sa fie de fapt benefice pentru tine.

    In plus, suntem femei. Cateodata machiajul e ca un accesoriu. Poti folosi culori doar ca sa te joci (daca stii cum sa o faci, nu daca o sa arati a clown dupa). Sau sa-ti „completezi” tinuta.

    Si cum ziceai si tu, nu cred ca un machiaj facut acasa in oglinda pacaleste pe nimeni. E doar un mod de a imbunatati ceea ce ai deja. Eu STIU ca sunt zile in care arat la fel de bine fara machiaj. Mi s-a intamplat sa merg pe strada fara nimic si sa mi se faca complimente. Dar, atata timp cat pot sa-mi ascund cearcanele, de ce nu as face-o?

  3. eu nu prea ma amchiez. nici nu ies afara cum m-am ridicat din pat, dar nici nu pun machiaj pe fata zilnic.
    de obicei fiindca ma trezesc tarziu si n-am timp decat sa-mi dau cu o crema. am noroc ca-s frumusica de la natura 😛
    cred ca-i mai bine asa decat ca altele care nu ies nici pana la magazinul din colt fara machiaj pe fata.si nu-s de acord cu ce a zis Anda: “nu exista oameni urati, ci doar oameni care nu se ingrijesc”.
    mergi o vizita prin Londra, de exemplu. dar nu prin zonele turistice 😉

  4. @Anda urasc cremele care lasa sclipici. sunt vreo 2-3 creme de corp, una de pe la Dove cred, care, asa, fara nicio avertizare, te umplu de sclipici si dup-aia chinue-te sa scapi de el! chimicale pot fi considerate toate produsele de frumusete. eu la creme cel putin aleg pe cat posibil produse romanesti sau creme fara prea multe promisiuni pe ele, sa fie putin mai „naturale”. si nu cred ca rimelul sau praful pus pe pleoape o fi f benefic, dar daca nu le folosesti in exces, nu cred ca trebuie sa te temi de ele.

    @varza oamenii ingrijiti (cu bun bust) macar nu-ti deranjeaza retina. cred ca ce a zis Anda e partial adevarat.

  5. Sabina, de acord!!! Nu ma fardez daily, nu folosesc fond de ten zilnic…dar uneori simt nevoia sa fiu altfel…sa aplic mascara, fond de ten si blush…si e o schimbare in bine…:) …ah si anticeracan…:D

  6. @varza exista totusi o diferenta intre „a nu fi urat” si „a fi frumos”. Dar cred ca orice persoana poate fi prezentabila. Daca se ingrijeste, bineinteles.

    @Sabina daca dormi cu rimelul pe gene, poti face conjunctivita. Dar atata timp cat te demachiezi in fiecare seara, n-are ce rau sa-ti faca. Am o gramada de prietene care imi spun ca li se intampla sa fie prea obosite seara si dorm fara sa se mai demachieze. Asta as numi-o si eu inconstienta, daca esti prea obosita sa mai acorzi 5 minute demachiatului, atunci poate n-are trebui sa te mai machiezi deloc. Eu in ultimii 7-8 ani n-am ratat o seara fara sa ma demachiez, CHIAR DACA nu eram machiata in ziua respectiva. Si n-am avut niciodata nici un fel de probleme de la cosmetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
28 − 7 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.