Avatar, filmul fosforescent

Culori frumoase, o lume fantastica, sentimente nobile si o poveste cu morala, toate imbracate intr-o haina de efecte speciale duse la nivel de arta. Pe o planeta fosforescenta, oamenii sunt the bad guys, parazitii care distrug orice gasesc in cale pentru interese economice, fara sa le pese de elementul uman (ma rog, extraterestru). O paralela cumva la ce-i facem noi Pamantului in secolul 21? O comparatie cu instrainarea oamenilor de natura si de comunitate in favoarea individualismului tehnologizat? Da si da, sau cel putin asta am inteles eu.

Toate bune si frumoase, si totusi m-am usor plictisit. Asta pentru ca povestea e profund previzibila. Iar trei ore de efecte speciale spectaculoase si cam atat, im, e cam mult. Daca ar fi reusit James Cameron sa comprime putin actiunea, ar fi fost perfect. Iar componenta hollywood-iana a filmului m-a facut sa-mi dau ochii peste cap in momente care se doreau emotionante.M-am saturat pana peste cap de discursurile americane de mobilizare a maselor gen „Impreuna invingem, la arme, fratilor! Promit ca va fi bine”. M-am saturat si de povestile de dragoste frumoase, pure, romantice. Nu mai mintiti poporul cu experienta 3D! 😀

Apropo de 3D, si fara legatura directa cu Avatar, nu stiu altii cum sunt, dar nu mi se pare mare smecherie 3D-ul. Poate am eu o sensibilitate ceva, dar ma cam dor ochii de treaba asta. E a treia oara cand vad un film 3D si, sincer, mi-as fi dorit sa le vad in format 2D. Se vede suficient de bine, clar, extraordinar si fara sa iasa personajele putin in relief. Dar cred ca trebuie sa ma obisnuiesc cu viitorul.

Asa, ziceam de Avatar. Pai merita vazut, macar pentru a realiza cam cat a evoluat industria cinematografica. Pe mine m-a facut sa-mi doresc sa am un pasaroi gigantic pe spatele caruia sa zbor full speed printre munti plutitori. Pfff, ce imagine!

4054823306_b56cb41c49

Asa, si ne mai aminteste putin ca suntem oameni, nu robotei care functioneaza pe bani. Cred ca uitam tot mai des.

0 Comments on “Avatar, filmul fosforescent”

  1. voi merge și eu în weekend să-l văd, ca fan vechi al lui Cameron. totuși, comparativ cu alte filme ale sale (precum Aliens sau The Abyss), plot-ul mi se pare cam subțirel, lăsând la o parte efectele speciale

  2. E un film care a plecat clar de la efecte, si nu de la poveste. S-au gandit cum sa faca niste noi efecte speciale, apoi au zis: Bine, acum hai sa le imbracam intr-o poveste, da’ nu prea grea, ca uita spectatorul (care oricum e idiot) de efecte… Si bagam, ca suntem la haliud, si eroism, siiubire, si sacrificiu… Un fel de Titanic in spatiu 😉

  3. @veone @camil nu va luati de titanic! :)) titanicul mi-a placut. bine, aveam 14 ani, dar am plans de mi s-a scuturat camasa pe mine :)). acolo povestea e chiar povestea, ca sa zic asa :). are un sambure real si o face digerabila si chiar emotionanta. la avatar ordinea e efecte->poveste, cand ar trebui sa fie invers, ca sa iasa ceva de esenta.

  4. 🙂 nu se ia nimeni, ba dimpotrivă :D. ei bine și eu l-am văzut în cinematograf când a apărut în 97, nu chiar în premieră că era nebunie, dar oricum pe vremea aceea nu aveam .torrents & stuff. iar povestea din titanic e ok, chiar heart-breaking pe alocuri (dincolo de sâmburele real)

  5. Salve! Afirm asemeni comparatzia Avatar = Roshia Montana . Dar poate daca nu shtii asha ca drept informativ precum in Rom. (cazul) Rosia Montana , exista cazuri reale in toata lumea ,pe cand eram in Grecia cunosc un caz in care chiar primarul unei insule a dat (bacshis) unor criminali sa arda ( s*a aprinda ) o padure intreaga doar de a putea numi acea zona (teren ptr.constructzii). etc.. cazuri reale cu piromanii de prin Australia.. sa revin shi sunt dator cu un comentariu aceastuui film: AVATAR/ Eu acest film l-am vizionat in data de 17Dec.2oo9 ,ziua in care a fost facuta premiara filmului aici pe ecranele din Uk/London, nu spun drept lauda dar aici CineWorld este un lantz de sali cinematografice foarte moderne shi dispun de o sonorizare H.Fi .+3D.etc. .. acest film daca tot tzii sa-l vizionezi in 3D atunci trebuie vizionat neaparat cu ochelarii respectivi.ok. Acum spun daca mergi intro sala cu o sonorizare de nota10 ,vezi acest film in format 3D (folosind shi ochelarii specifici 3d)..eiiiiiiiiii parerea mea este ca nu potzi sa uitzi vreodata in viatza acest film , parerea mea. Spun in materie de arta cinematografica (moderna), efectele : lumina,culori .stralucire….peisaje ,mai putzin sunetul intradevar…….au fost de nota 10 , a fost o magie ,au fost ptr. mine ceva de vis (specic ca nu a fost singurul film vizionat de mine in format 3D). Acum in acesta EPOCA MODERNA declar acet film AVATAR , film de de Nota 10. ok ai dreptate am vazut multe comentarii de acest gen : poveste destul de uzuala in filme in care personajul intodeauna termina cu bine , e pecum in Basmele Lui Petre isparescu , pe cand Eroul principal reushea intrun final cu ajutorul Printzeszei s*a ucida Zmeul Cel Rau., ash shi eu din primele 20 de minute de la inceperea filmului ,a dezlegat asha vag cursul filmului aproape ca putem pune pariu , ca spuneam in proportzii mari sfarshitul filmului………..ok povestea lasa de dorit dar in materie de Efecte este de laudat. Acum daca tot am citit din comentariile facute in susul paginii , cu referintza, la acest film, Titanic.. o alta perere a mea despre acest film este ca : a primit ce a meritat , acest film shi*a cules rodele ,prin premiile obtzinute (oscaruri..etc.) deci un film ca Titanic ,odata ce a fost premiat shi salut cu onoruri de marii critici ,de marii cineasti ..noi cei din randul privitorilor de rand de ce sa nu recunoashtem ca shi acest film : Titanic a fost de Nota 10. Salve tote cele bune.Cu Stima Doru iordan.

  6. @Doru nimeni nu contesta ca efectele speciale sunt de laudat. si eu spuneam ca merita vazut macar pt atat. sunt convinsa ca experienta 3d la un cinematograf din londra e putin mai mult mai reusita decat la mallul din vitan. 🙂 filmul asta probabil sufera de prea multa mediatizare. daca nu era ataaaaat de asteptat si laudat si preaslavit, nici oamenii nu ar fi avut asteptari atat de mari si motive sa sara sa-l critice la cel mai mic defect. la titanic e alta poveste, acolo tocmai povestea face filmul. ok, o poveste de dragoste oarecum cheesy, dar frumoasa si construita pe un eveniment real. asta i-a dat putere.

  7. bah, am vazut si eu avatar in sfarsiiiiit!!!!!! la imax. eu nu stiu despre ce vorbiti voi aici, eu nu am vazut povestea asta cu americanii si bullshit, a trecut pe langa simturile mele. eu am vazut cum fiintele alea erau una cu pamantul, cu natura, cu stramosii, am vazut cum primeau si dadeau energie pamantului, am zburat in acelasi timp cu ei si, zau, am trait aceeasi senzatie de emotie pe care o am in vis cand zbor. atat de plina de emotie nu stiu daca m-am mai simtit la vreun film, m-am abtinut sa nu-mi dea lacrimile si in timpul filmului si in taxi, la intoarcere. toata noaptea am visat ca eram si eu in pandora. filmul asta m-a motivat sa caut locurile astea in lume pentru ca ele exista! chiar si in romania, deci, sa mergem la rosia montana 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Solve : *
16 + 13 =


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.